Actualitate

Plătiți de zece ani pentru grupul pe care chinezii l-au promis la Rovinari

Zece ani de promisiuni au fost legate de construirea unui grup energetic nou la termocentrala Rovinari, de către chinezi. Zece ani în care atât funcționari din Ministerul Energiei, cât și salariați de la CE Oltenia și-au rotunjit veniturile.

Unii ar mai fi fost plătiți și după renunțarea la proiect, susține România liberă. “Un element straniu a apărut la momentul când Complexului Energetic Oltenia i-a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021. S-a constatat că managementul companiei românești a propus finanțarea în continuare, în anul 2021, a comisiilor tehnice și de negociere pentru constituirea societății mixte, pentru realizarea noului grup energetic. Banii alocați ar fi totalizat circa 600.000 de lei, în condițiile în care pentru unii funcționari români se luase decizia sistării remunerării încă din anul 2018. Explicația sistării remunerării fusese că membrii comisiei tehnice sunt angajații Complexului, iar activitățile din cadrul comisiei cu China sunt obligații de serviciu”, menționează publicația.

Adunarea Generală a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia a decis în 2020 să renunțe la proiect. “Aprobare cu privire la poziția companiei asupra oportunității proiectului de construire a unui grup nou de 600 MW la SE Rovinari cu luarea în considerare a tuturor aspectelor recente ale pieței de energie interne și europene, precum și asupra intenției și capabilității reale de a-l implementa”, era punctul de pe ordinea de zi. Ori, noile aspecte impun renunțarea la producția de energie pe cărbune până în 2030.

Proiectul noului grup pe cărbune de la Rovinari, care urmează să fie realizat în parteneriat cu China Huadian Group, era o investiţie de circa un milliard de euro. 

Grupul nou pe cărbune era una dintre investiţiile prioritare care apărea chiar în ultima formă aprobată a Strategiei Energetice Naţionale.

Negocierile cu partea chineză au început în anul 2012, discuţiile au fost întrerupte în 2016 şi au fost reluate la finalul anului 2018, dar nimic semnificativ nu a început. Dar, măcar mai mulți șefi din energie au văzut China și nu pe banii lor.

Vizualizări: 5,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: