Actualitate

Procesele minerilor pentru pensii au început cu amânări

Pe 10 ianuarie au fost primele procese pe care salariații Complexului Energetic Oltenia le au cu Casa de Pensii Gorj, în vederea aplicării Legii 197/2021.

Legea ar fi trebuit să le permită reducerea vârstei de pensionare cu până la 13 ani, pentru cei care au lucrat 30 de ani, din care 25 în cariere miniere sau termocentrale pe cărbune.

Când au depus cererile de pensionare, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltneia au aflat că reducerea se aplică pentru perioada lucrată după intrarea în vigoare a legii. 

Adică așa cum a spus deputatul Solomon chiar în ziua adoptării, care a avertizat de atunci că legea, așa cum a fost clocită de USR, este o păcăleală. “Ceea ce reclam eu aici este incapacitatea colegilor de la USR de a pricepe că legea este incompletă, că mai are nevoie de un articol și anume cel privind asimilarea perioadei de dinainte de 2001 și de după cu grupa specială. Forma în care a ieșit de la comisie textul de lege care se regăsește în raport este un text care se va aplica peste 25 de ani. În aceste condiții, nu faceți decât să îi păcăliți pe oameni”, a spus Solomon în vara anului trecut.

În aceste condiții, peste o mie de cereri de pensionare au fost deja respinse de Casa de Pensii Gorj. Sunt însă salariați care cred în continuare că legea este bine făcută, dar că nu este aplicată corect, așa că au mers în instanță. Pe 10 ianuarie au fost primele procese, care au început cu amânări. “Termen la 27.01.2022, ora 13,30 pentru administrarea probelor propuse”, sunt deciziile de la Tribunalul Gorj în aceste prime procese.

Deocamdată sunt câteva zeci de procese pe rol. În paralel, politicienii promit că rezolvă nedreptatea, dar deocamdată par vorbe în vânt. Și oamenii mor, fiind trei decese de la începutul anului ale unor salariați de la CE Oltenia.

Vizualizări: 4,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: