Actualitate

Milioane de români primesc facturi umflate, șeful ANRE tace pe o leafă de 12.000 de euro

Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD, a fost instalat la ANRE direct de Liviu Dragnea, în urmă cu cinci ani. De când a izbucnit scandalul facturilor uriașe la energie, Dumitru Chiriță n-a oferit nicio explicație publică, deși e unul dintre principalii responsabili, alături de Parlament și de Ministerul Energiei.

Potrivit declarației de avere, președintele ANRE încasează anual 707.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape 12.000 de euro lunar. De patru ori mai mult decât președintele Iohannis.

Dumitru Chiriță este de profesie electrician. După Revoluție, a devenit lider de sindicat și apoi parlamentar PSD timp de trei mandate. Între timp, a absolvit facultatea de drept a universității private Nicolae Titulescu, instituție de învățământ apropiată de PSD. Dumitru Chiriță nu scrie anul în care a absolvit studiile.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a declarat că primele semnale privind situația furnizorilor care nu au aplicat prevederile legii 259 au fost primite în luna decembrie. Cu toate acestea, controalele au început abia în luna ianuarie.

„Primele facturi care ar fi trebuit să conțină reduceri sau scheme de sprijin au fost emise în luna decembrie, pentru consumul din luna noiembrie. Mai devreme de atât nu puteam să începem o acțiune de control. În decembrie am cerut furnizorilor de energie electrică și gaze naturale să ne raporteze lunar numărul de consumatori pentru care au emis factură și pentru care s-a aplicat una dintre măsurile prevăzute în lege. În decembrie a fost primul semnal că sunt furnizori care nu au aplicat legea 259”, a explicat Zoltan Nagy Bege.

Vicepreședintele ANRE spune că, fiind o perioadă de sărbătoare, acțiunile de control nu au putut fi demarate mai devreme de luna ianuarie.

„La începutul lunii decembrie am avut câteva date preliminare și la începutul lunii ianuarie am început acțiunile de control. A fost o perioadă de sărbători și nu puteam să începem mai devreme”, a declarat vicepreședintele ANRE.

 

Vizualizări: 3,791

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: