Anchetă

Cum a scăpat de taxe un samsar de mașini

Un samsar de mașini la mâna a doua a reușit să anuleze în instanță un raport al ANAF, care îi impune să achite peste 20.000 de euro taxe.

Controlul a fost făcut în 2018, când bărbatului i s-a impus să achite peste 117.000 de lei TVA. Acesta a demonstrat în instanță că Fiscul a greșit. 

Totul a pornit de la faptul că respectivul ar fi depășit plafonul în baza căruia a devenit plătitor de TVA în 2012. Doar că inspectorii ANAF s-au sesizat prea târziu să meargă în control, pentru că sumele s-au prescris după cinci ani.

“Nu se poate susţine că ar fi depăşit plafonul de înregistrare în scopuri de TVA în anul 2012, din moment ce este prescris dreptul organului fiscal de a mai verifica anul 2012! Implicit, este prescris dreptul organului fiscal de a mai stabili impozit pe venit şi contribuţii sociale pentru anul 2012. Iar pentru contribuţii sociale organul fiscal nici nu a avut drept de a stabili decât începând cu 1 iulie 2012”, a explicat în instanță avocatul samsarului. 

Mai mult decât atât, depăşirea plafonului de 65.000 euro, la nivelul anului 2012, aşa cum în mod eronat au susţinut inspectorii, este şi total falsă. În anii umători, nici pe departe să se atingă acest plafon, pentru că samsarul mai lucra doar ocazional.

Culmea este că, la acea vreme, omul chiar a mers la Finanțe să întrebe ce taxe are de plătit, dar i s-a spus că nu există bază legală. “Până la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal (01.01.2016) nu au existat criterii de definire a veniturilor obţinute din activităţi independente, şi ce înseamnă activitate independentă. Nu poate fi considerat contribuabil şi nu avea obligaţia depunerii acelei declaraţii 220. De mai multe ori s-a prezentat la ghişeele administraţiei finanţelor publice şi i s-a comunicat că nu au temei legal pentru a încasa sume de scopuri pe la persoane care desfăşoară astfel de activităţi. Mai mult decât atât, fiecare autoturism a fost însoţit de certificatul de atestare fiscală emis chiar de AJFP Gorj, de unde a rezultat foarte clar că nu se datorează TVA pentru acel autoturism”, se mai arată în documentul de la Tribunalul Gorj.

Tribunalul Gorj a anulat decizia prin care DRGFP Craiova i-a cerut omului să plătească suma de 117441,44 lei reprezentând TVA, suma de 5731 lei reprezentând impozit pe venit şi suma de 1968 lei reprezentând contribuţie de asigurări sociale de sănătate. Decizia este cu recurs.

Vizualizări: 3,667

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: