Anchetă

Fiul judecătoarei Dafinescu, condamnat definitiv

Fiul judecătoarei Elena Dafinescu a fost condamnat definitiv, cu executare, la 4 ani, 6 luni și 20 zile închisoare, pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului. 

Curtea de Apel Craiova a menținut astăzi sentința de la judecătorie, decizia fiind definitivă. Mihai Dafinescu era în arest la domiciliu și va ajunge în închisoare.

Pe 19 august 2020, Mihai Dafinescu a lovit mortal cu mașina o femeie de 52 de ani din Novaci, care se întorcea acasă de la muncă, însoțită de fiul ei adolescent. 

Mihai Dafinescu a fugit de la locul accidentului și s-a predat a doua zi la poliție. Deși trecuseră multe ore de la accident, încă mai avea urme că a consumat alcool.

„Dispune condamnarea inculpatului Dafinescu Mihai, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă, la o pedeapsă de 3 ani și 2 luni închisoare (...) dispune condamnarea inculpatului Dafinescu Mihai, pentru săvârşirea infracțiunii de părăsirea locului accidentului la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare. Dispune contopirea celor două pedepse mai sus aplicate inculpatului şi stabileşte pedeapsa rezultantă finală de executat pentru inculpatul Dafinescu Mihai, la 4 ani, 6 luni și 20 zile închisoare”, se arată în sentința Judecătoriei Craiova, care a rămas astăzi definitivă.

Aceeași instanță a stabilit și despăgubirile pe care familia victimei ar urma să le primească în urma încheierii procesului penal, o parte importantă din sume urmând să fie suportate de firma de asigurări la care Dafinescu avea asigurare RCA.

„Obligă partea responsabilă civilmente S.C. EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A la plata următoarelor sume: 1. către Motorcea Denis Cristian, fiul victimei Motorcea Florentina: – 1.250.000 ron prejudiciul moral pentru traumele psihice suferite ca urmare a decesului mamei sale, Motorcea Florentina, sumă actualizată cu dobânda legală începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și până la data efectuării plății. – plata sumei de 8165 ron, cu titlul de prestaţie periodică, calculată în sumă globală de la data săvârșirii infracțiunii și până la pronunțarea hotărârii. – plata unei sume de 1 din salariul minim pe economie, lunar, până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de 26 ani sau până la până la intervenirea unei cauze legale de stingere a obligaţiei. 2. către Dumitru Constantin, fratele victimei Motorcea Florentina – 500.000 ron prejudiciul moral pentru traumele psihice suferite ca urmare a decesului surorii sale, Motorcea Florentina, sumă actualizată cu dobânda legală începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și până la data efectuării plății. – 26.784 ron, reprezentând daune materiale 3. către Dumitru Ion, fratele victimei Motorcea Florentina – 350.000 ron prejudiciul moral pentru traumele psihice suferite ca urmare a decesului surorii sale, Motorcea Florentina, sumă actualizată cu dobânda legală începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și până la data efectuării plății. 4. către Gherghişan Nicoleta, sora victimei Motorcea Florentina – 350.000 ron prejudiciul moral pentru traumele psihice suferite ca urmare a decesului surorii sale, Motorcea Florentina, sumă actualizată cu dobânda legală începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și până la data efectuării plății. În temeiul art. 25 alin. 3 raportat la art. 23 alin. 3 din Codul de Procedură Penală, obligă inculpatul Dafinescu Mihai la plata sumei de 9778 lei ce reprezintă suma restituită la Casa de Ajutor Reciproc Novaci şi la Casa de Ajutor Reciproc Bumbeşti Jiu, către Dumitru Constantin.(…)Obligă partea responsabilă civilmente S.C. EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A la plata sumelor de: -10.000 lei, reprezentând onorariu avocat către Dumitru Constantin – 15.000 lei, reprezentând onorariu avocat către Motorcea Denis Cristian -10.000 lei, reprezentând onorariu avocat către Dumitru Ion -10.000 lei, reprezentând onorariu avocat către Gherghişan Nicoleta”, a stabilit instanța.

Prin sentința penală, judecătorii au decis ca Dafinescu să nu aibă voie să conducă vreun autoturism timp de 2 ani după executarea pedepsei.

 

Elena Dafinescu era la acea vreme președintele Judecătoriei Novaci. Fiul ei s-a adăpostit în acasa acesteia în noaptea de după accident, polițiștii neputând să intre în casa magistratului până dimineață.

 

Vizualizări: 6,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: