Anchetă

O șoferiță a accidentat grav un bătrân și a părăsit locul accidentului 

O șoferiță din comuna gorjeană Borăscu, care în urmă cu șase ani a acroșat cu mașina un bătrân, după care a părăsit locul accidentului, a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare. Imediat după producerea evenimentului rutier, victima sa a intrat în comă profundă, decedând la spital după nici o lună. 

Accidentul rutier a avut loc în 17 august 2016, dimineața, pe raza comunei Borăscu, pe drumul județean DJ 674 B. Victima, un bătrân de 76 de ani, mergea sprijinindu-se de un baston pe marginea drumului când a fost acroșat de mașina condusă se aceasta, un Fiat Punto.

Bătrânul a suferit leziuni grave, care au condus la deces în data de 6 septembrie a aceluiași an. După accident, șoferița a părăsit locul producerii acestuia, cu maşina implicată în accident, fără încuviinţarea organelor de poliţie. A mers după ambulanța care l-a preluat pe bătrân și l-a transportat la Spitalul din Turceni, revenid apoi la locul accidentului. 

Cu ocazia cercetării la faţa locului, le-a spus polițiștilor că l-a acroşat pe bătrân cu partea laterală dreapta a autoturismului. Ulterior, în iunie 2017, când a fost audiată în calitate de suspect, a spus că în momentul în care l-a întâlnit pe bătrân, acesta a salutat-o, ridicând cu mâna dreaptă un baston de lemn, şi ea i-a răspuns la salut, iar când s-a uitat în oglinda lateral stângă, a auzit o pocnitură şi a observat că bastonul acestuia a lovit colţul din dreapta sus al parbrizului, iar în oglinda lateral dreapta a văzut când acesta a căzut peste malul de pământ de pe marginea drumului, cu capul lovind marginea din beton a unui podeţ. 

Astfel, a susţinut de această dată că nu a acroşat victima cu partea dreaptă a autoturismului, singurul impact fiind cu bastonul victimei. ”Susţinerea numitei (…) în legătură cu bastonul ridicat al victimei şi lovirea cu acesta al parbrizului maşinii este o susţinere cu mult ulterioară accidentului întrucât declaraţiile iniţiale ale acesteia şi ale martorului (…) nu fac referire la poziţia ridicată a bastonului ci la poziţia normală de folosire – astfel încât apreciem că această susţinere a inculpatei nu este credibilă. De altfel inculpata, în mod surprinzător, şi-a amintit după 1-3 ani extrem de multe detalii pe care nu le-a precizat la momentul cel mai apropiat de accident”, se arată în hotărârea Judecătoriei Motru.

Le-a mai spus și că, imediat după producerea accidentului, soţul ei l-a sunat pe un polițist care i-a confirmat că poate să urmeze ambulanţa la Spitalul Turceni întrucât oricum trebuie să i se recolteze probe biologice, explicând astfel că nu a urmărit să părăsească locul accidentului. Polițistul respectiv nu a confirmat însă spusele acesteia. 

Experții au concluzionat că șoferița nu a păstrat distanţa laterală de siguranţă la depăşirea cu autoturismul său a pietonului.

În cazul acesteia, magistrații Judecătoriei Motru au dispus suspendarea executării pedepsei și au stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. De asemenea, femeia a fost obligată să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, dar și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriei din localitate. În plus, va trebui să plătească suma de 1.500 lei cheltuieli judiciare statului. 

Hotărârea pronunțată în 5 iulie de Judectoria Motru poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Vizualizări: 1,780

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: