Anchetă

EXCLUSIV: Cine câștigă când CE Oltenia moare bucată cu bucată

Complexul Energetic Oltenia are de nouă ani grupuri pe gaze care arată impecabil. Este vorba de cele două grupuri de la Chiscani, județul Brăila. O adevărată comoară azi, când România încearcă să facă o conversie de la cărbune la gaze și când anunță cu surle și trâmbițe începerea exploatării resurselor din Marea Neagră. Ce face CEO azi? Evaluează aceste grupuri, pe care nu le-a pornit niciodată din 2013 încoace, pentru a le vinde. Bine, mă, să vină "străinezii" să le ia, să le pornească ei, că noi ne facem că nu suntem în stare. Păcat că România nu are instituții de control și nimeni nu răspunde când își bate joc de interesul național.

 

Vă prezentăm în excusivitate câteva fotografii recente ale grupurilor de la Brăila, să vedeți cât de bine sunt întreținute în vederea vânzării, dar și informații din interior, ca să vedeți ce comoară are CE Oltenia și își bate joc de ea.

Centrala de la Chiscani are ambele grupuri cu autorizațiile de mediu valabile până în anul 2025.

Are un grup retehnologizat total, grupul nr. 1, care mai are 120.000 de ore de funcționare, adică echivalentul a 17 ani de funcționare.

Grupul nr 2. a fost și el reparat cu forțe proprii, are doar câteva echipamente cu autorizația ISCIR expirată, dar și el cu autorizația de mediu valabilă. 

A fost făcut un studiu la nivelul anilor 2019-2020 de către inginerii CEO și a rezultat un necesar de 19 milioane de euro și un termen de 6 luni pentru a fi pus în funcțiune. CEO face dezechilibre prin oprirea accidentală a grupurilor pe cărbune de ordinul zecilor, chiar sutelor de milioane de euro anual. Centrala de la Chișcani, doar dacă era folosită pentru a compensa pierderile cauzate de oprirea accidentală a grupurilor pe cărbune și tot era profitabilă. 

Drept este că centrala de la Chiscani are un randament de maxim 35%, față de cea de la Brazi care are 60%, dar, în schimb, față de cea de la Iernut și față de multe altele, putea fi transformată în centrală de înaltă eficiență cu bani puțini, prin folosirea cazanelor pe post de recuperator de căldură, iar în fața lor să fi pus turbine pe gaz, dublându-se capacitatea de producție. Nu o spunem noi, o spun specialiști care au lucrat acolo.

ISPE știa să facă toate modificările necesare. Este o centrală cu oportunitate mare, are dana portuară în apropierea ei, putând fi alimentată cu GNL (gaz natural lichefiat). Poate fi construit un terminal imens de GNL la gura canalului navigabil, care să alimenteze centrala și cu gaz american, cum se poartă acum în UE.

Centrala de la Chiscani este dotată cu conducte de gaz pentru ambele grupuri, are stație de reglare - măsurare a gazului nou - nouță, exact la poarta ei, doar trebuie cuplată la sistemul de transport a gazelor. 

Mai mult decât atât, centrala poate să se racordeze direct în sistemul național de transport Transgaz, iar prin acest lucru va evita plata tarifului de distribuție, care este destul de mare și care practic a făcut ca această termocentrală să aibă rezultate negative în trecut, ceea ce a obligat Electrocentrale să închidă aceste grupuri.

Complexul Energetic Oltenia și-a asumat că va construi până în 2026 două grupuri pe gaze la Turceni și Ișalnița. Nu s-a apucat nici măcar de caietul de sarcini, dar dincolo de asta, nu există conducta de gaz care să asigure funcționarea noilor grupuri. Trebuie să fie trasă conductă nouă din BRUA sau alt nod de capacitate mare. Ori, dacă ei nu pornesc la Chiscani de aproape 10 ani, unde-i pe gaz deja, ce credibilitate au cu "viitoarele reconversii pe gaz" la celelalte grupuri din CEO?

Pe final, hai să reamintim că săptămâna trecută, printr-o acțiune a așa-zișilor activiști de mediu de la Bankwatch, susținuți de suricatele lor useriste, a fost închisă cea mai mare carieră pe cărbune din România, cariera Roșia! Nu trebuie să ne plângem, fiindcă tot săptămâna trecută Ucraina a primit avizul pentru a putea exporta energie în Uniunea Europeană! Prima țară servită cu 100 MW a fost chiar România! 

"Ucraina a început exportul de energie electrică, prin România, către Uniunea Europeană" anunța mândru președintele Zelenski! 

„La doar trei luni de la primirea certificatului energetic, a început mult-așteptatul export de energie electrică ucraineană către Europa! Astăzi [n.r. - joi], de la prima oră a nopții, astfel de exporturi au plecat spre România. Volumul inițial este de 100 MW", a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal, într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

"Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană", a anunțat, joi, și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Primele exporturi au ajuns în România.

P.S.: Țară de iobagi, păi Ucraina produce energie pe cărbune, care cărbune poluează și la ei, tot ca la noi. CEO plătește 60% din cifra de afaceri pentru certificatele de carbon, timp în care Ucraina (non UE) nu plătește sfanț!!! Sub pretextul poluării, închidem la noi producția, dar importăm din Ucraina, din deal de noi acilea, de parcă poluarea lor se oprește în gard la graniță! Slava Ucrainia....Sclava România...viva fraternite - egalitate - uniune condusă de mafioți!

Vizualizări: 4,328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: