Anchetă

Un dependent de alcool aproape că și-a ucis mama

Un bărbat de 45 de ani din comuna gorjeană Godinești, care a fost pe punctul de a-și ucide mama, a fost condamnat de magistrații Tribunalului Gorj la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Fapta pentru care acesta a fost condamnat a avut loc la începutul lunii decembrie 2021. 

Bărbatul condamnat prezintă tulburări de personalitate care pe fondul consumului de alcool îl predispun la comiterea de infracțiuni de violență. Astfel, în ziua respectivă, după ce a consumat alcool în exces, în timp ce se afla în curtea casei mamei sale, pe parcursul unui interval prelungit de timp, i-a aplicat celei care i-a dat viață multiple lovituri puternice cu pumnii și picioarele, folosindu-se inclusiv de anumite obiecte de uz casnic. În acest fel, i-a provocat leziuni ce au necesitat pentru vindecare 10-12 zile de îngrijiri medicale. 

Tot atunci, a turnat motorină peste hainele purtate de mama sa, intenționând să-i dea foc. Nu a reușit însă să aprindă chibriturile, pentru că ploua abundent. Apoi, a târât-o în casă, acolo unde a trântit-o în pat, continuând să o lovească, ștrangulând-o cu ajutorul mâinilor și al unui prosop. 

Văzând că nu mai respira, concubina acestuia, care se ascunsese de mai multă vreme în casa bătrânei, tot de furia lui, a intervenit, reușind să o scape pe femeie din mâinile fiului violent. 

”Aceasta a ieșit brusc de sub masă reușind să-l determine pe inculpat să înceteze acțiunea violentă împotriva mamei sale și să-și îndrepte atenția spre concubina sa, pe care, deși surprins de prezența ei, a reușit s-o prindă cu mâna de păr și să o arunce pe pat lângă mama sa. În continuare, inculpatul a reluat actele de violență împotriva mamei sale, și, în acel moment, profitând de neatenția inculpatului, martora (…) l-a lovit cu piciorul pe inculpat, care a căzut peste o sobă, aceasta izbutind astfel să părăsească în fugă imobilul. Chiar dacă a fost urmărită de inculpat, martora a reușit să se refugieze într-o casă părăsită din apropiere. Rămânând singură în încăpere, persoana vătămată s-a ridicat de pe pat și a fugit la rândul său”, se arată în hotărârea Tribunalului Gorj. 

Chiar dacă a trecut prin momente de groază, bătrâna de 75 de ani, cu ocazia ascultării sale în faza judecății, și-a schimbat declarațiile și și-a retras acuzațiile formulate împotriva fiului său. Le-a spus magistraților că între ei a existat un conflict minor, având doar un contact fizic în care s-au lovit reciproc și că s-au stropit cu motorină, însă nu a existat o tentativă a inculpatului de a aprinde chibritul. Le-a spus că a sesizat organele de poliție cu scopul de a-l speria pe fiul său, pentru a-l determina să nu mai consume alcool. Magistrații nu au ținut cont însă de acest punct de vedere. 

”Instanţa nu va reţine ca fiind adevărate aspectele declarate de persoana vătămată în cursul judecății, deoarece aceste relatări vin în contradicţie cu toate celelalte declarații date de persoana vătămată în cursul urmăririi penale, unde aceasta a avut o poziţie constantă”, se mai arată în document. 

Anterior comiterii faptelor, acesta a avut o relație tensionată cu mama sa, între cei doi apărând deseori conflicte, îndeosebi în momentele în care devenea violent pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Un asemenea episod a avut loc la începutul anului 2021, când a manifestat un comportament violent față de mama sa, acesta devenind agresiv, inclusiv cu propria persoană, încercând să se sinucidă, cu acea ocazie fiind necesară internarea sa la psihiatrie.

Timp de o săptămână a fost internat la Secția de psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, unde a fost diagnosticat cu sindrom de dependență de alcool și tulburări mentale și de comportament generate pe fondul consumului de alcool, la momentul externării din spital acesta primind interdicția de a mai consuma alcool.

Hotărârea din data de 23 iunie pronunțată de magistrații Tribunalului Gorj în acest caz poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Magistrații au dispus menținerea sa în arest preventiv și obligarea lui la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare datorate statului.

 

 

Vizualizări: 1,296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: