Eveniment

Grup online pentru trafic de droguri

DIICOT a anunţat, marţi, că a fost dispusă trimiterea în judecată a 16 persoane, în Dosarul ”Enigma” care vizează cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor, cu peste 11.000 de utilizatori.

”Iarba Dulce” era numele platformei online. Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucureşti, ci şi din alte oraşe, cum ar fi Craiova, Braşov, Constanţa, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti.

Potrivit DIICOT, şase inculpaţi sunt în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflaţi sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate şi un inculpat arestat în altă cauză.

Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc , efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

”În cadrul operaţiunii cu numele de cod ENIGMA a fost investigat un grup infracţional organizat constituit în luna iulie 2022 de către doi dintre inculpaţi, în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, la care au aderat succesiv, în timp scurt, şi ceilalţi inculpaţi, din dorinţa de a beneficia de o clientela stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, sub protecţia anonimatului”, a transmis DIICOT.

Potrivit procurorilor, din datele rezultate din raportul EMCDDA (Observatorul European pentru monitorizarea drogurilor şi a dependentei de droguri) din 2023, precum şi din cazuistica în materie, se constată un trend de extindere şi dezvoltare a pieţei de vânzare şi consum de droguri de risc (cannabis) şi mare risc (amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene), inclusiv către populaţie de vârste tinere.

”Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv apariţia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor, in cadrul unor grupuri de chat, create pe platforme online a unor aplicaţii de mesagerie instantă şi accesibilitatea facilă a acestor platforme, reprezintă un factor de risc. Grupul de chat online, vizat în acest dosar, avea la data de 10.04.2023, aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei (având doar pseudonime - username-uri) şi foloseau acest grup pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu”, au mai precizat procurorii.

Aceştia explică faptul că grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuala neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Vizualizări: 1,444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: