Anchetă

Polițist amenințat cu moartea de un șofer beat: ”Unul în mormânt, altul la puşcărie!”

Un bărbat din Bumbești Jiu a fost condamnat la o pedeapsă de 9 luni de închisoare, cu suspendare, după ce a amenințat cu moartea un polițist care îl depistase beat la volan. 

Fapta sa a avut loc noaptea, între 21 și 22 mai 2021. În jurul orei 01.00, executând un filtru în punct fix, mai exact la intersecţia DN 66 cu strada Gării, agentul de poliție a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism marca BMW, însă șoferul şi-a continuat deplasarea, refuzând să oprească pentru a se supune controlului.

Polițistul, împreună cu colegii de patrulă, a urcat în autospeciala de poliţie şi a plecat în urmărirea autoturismului. La un moment dat, șoferul BMW-ului a virat spre dreapta, pătrunzând pe strada Aleea Stadionului.

La solicitarea agentului de poliţie rutieră, șoferul a prezentat pentru control permisul de conducere, cartea de identitate şi documentele autovehiculului. Constatând că emana halenă alcoolică și că prezenta dificultăţi în menţinerea echilibrului, dar şi că nu era coerent în exprimare, agentul de poliţe rutieră i-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat.

Ulterior, polițistul i-a solicitat să se deplaseze la Spitalul Bumbeşti Jiu, în vederea recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, însă din nou a refuzat. 

Mai mult decât atât, a avut o atitudine de sfidare a organelor de poliţie, părăsind locul în care se afla, nu înainte de a le solicita să îi aducă acasă documentele pe care le prezentase pentru control. La scurt timp, polițistul și colegii săi s-au îndreptat spre sediul poliției, în vederea întocmirii documentelor. 

În aceeaşi noapte, în jurul orei 03.00, șoferul în cauză s-a deplasat la sediul poliției, solicitând să îi fie restituite documentele. Acesta a purtat o discuţie în sediul poliţiei cu agentul respectiv, împrejurare în care i s-a adus la cunoştinţă că i s-a întocmit dosar penal, dar şi faptul că i s-a reţinut permisul de conducere, fiindu-i eliberată dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Totodată, i s-a cerut să aştepte în afara sediului poliţiei, aducându-i-se la cunoştinţă că urmează şi să fie sancţionat contravenţional pentru faptul că a refuzat să oprească autoturismul la semnalul regulamentar efectuat de agentul de circulaţie. 

Aflându-se la intrarea în sediul poliției, deranjat fiind de măsurile dispuse, șoferul a făcut afirmaţii ameninţătoare la adresa agentului de poliție. L-a amenințat inclusiv cu moartea, folosind expresia „unul în mormânt, altul la puşcărie!”, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu. 

Conform probelor administrate în cauză, acesta a continuat să adreseze polițistului ameninţări, susţinând că o să îl prindă pe stradă şi o să îl agreseze fizic, că îl va aştepta în scara blocului, o să îi taie tendoanele şi o să îl pună în scaun cu rotile, dar şi faptul că se va ţine de el toată viaţa. Deşi subofiţerul de jandarmi a încercat să îl liniştească, acesta a afirmat „și dacă fac puşcărie, când ies de acolo el mai stă în Sadu?!”, se mai arată în document. 

Fiind audiat în calitate de suspect şi inculpat, a recunoscut săvârşirea infracţiunii de ultraj. Le-a spus anchetatorilor că are nevoie de permisul de conducere în Germania, unde îşi desfăşoară activitatea ca şofer profesionist. 

Unul dintre martorii din dosar le-a spus magistraților că agentul de poliție a fost extrem de afectat de amenințările cu moartea ale șoferului, ce l-a determinat inclusiv să-și schimbe locul de muncă. 

Acesta a fost condamnat pentru ultraj și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei cu închisoarea și au stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. I-au impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Gorj sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. De asemenea, au dispus ca pe parcursul termenului de supraveghere, acesta să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul unor unități de învățământ din localitate, pe o perioadă de 60 de zile.


Acesta a mai fost obligat și la plata către agentul de poliție, care s-a constitut parte civilă, a sumei de 4.000 lei, reprezentând daune morale, dar și cheltuielile judiciare în favoarea statului în cuantum 510.20 lei.

Hotărârea pronunțată în data de 14 iulie de Judecătoria Târgu Jiu poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Vizualizări: 2,754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: