Actualitate

Cine sau ce-l mână în luptă pe un „apreciat” profesor al Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, vicepreședinte USLÎ Gorj

După ce, probabil, a parcurs programa pentru Geografie a claselor IX – XII într-un mod rapid, i-a rămas timp pentru a se autospecializa în managementul cultural. Așa că, „apreciatul” profesor a început să delireze cum că: elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu trebuie să treacă munții pentru a vedea teatru, să aștepte trenul în gară, să treacă pasarela de peste calea ferată din Petroșani (mărturie fiind fotografiile de pe pagina de Facebook a liceului). Regia a fost foarte bine orchestrată de fostul manager al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, Cosmin Brehuță, care joacă și la Petroșani, dar mai joacă și pe unde i se mai întinde (cu interes) o mână (că doar vine campania).

Concluzionând, cei nouăzeci de elevi, însoțiți de nouă profesori ai liceului și de către director, au mers să facă un serviciu teatrului din Petroșani, participând, ca public, la o repetiție pentru reluarea unui spectacol, ce-i drept foarte bun, al teatrului petroșenean. E drept că astfel de practici se întâmplă și la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, numai că aici participă elevi din municipiul nostru (în special elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”).

„Apreciatul” profesor vicepreședinte USLÎ Gorj crede că manipulând niște elevi și cadre didactice, punând-se în slujba politicienilor vânduți, va „urca sus”. Deviza „apreciatului” este: împotriva Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, că e la modă, împotriva președintelui USLÎ Gorj.

PS ... Așa cum știm cu toții, Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” are personalitate juridică de drept public și este finanțat de la bugetul local al Municipiului Târgu Jiu și din venituri proprii.

Conform Regulament de Organizare și Funcționare al Teatrului Dramatic „ELVIRA GODEANU” Târgu Jiu, Capitolul I, Dispoziții generale art.4„Teatrul realizează venituri proprii din încasările provenite din vânzarea biletelor de spectacol și a caietelor program, din închirierea temporară a unor spații, din donații și sponsorizări de la persoane fizice sau juridice, după caz și altele, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.” cât și a Capitolul IV -Atribuțiile generale ale instituției, art. 14, „În vederea realizării obiectului de activitate, colectivul Teatrului are următoarele competențe și atribuții: „6. asigură vânzarea biletelor de spectacole prin casieriile proprii sau prin difuzori în instituții, școli, institute, agenți economici etc.;”

Achiziționarea unui bilet (cu preț redus) este o formă de respect pentru munca de creație și acest respect trebuie cultivat. A cumpăra un bilet echivalează cu recunoașterea la scară largă a dreptului de proprietate intelectuală, la fel de important că dreptul de proprietate materială.

Ca atare, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu a oferit elevilor din cadrul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”:

1. participarea gratuită la avanpremiera spectacolului „Sus, la Lilieci” în regia lui Florin Liță. La acest spectacol a participat un număr foarte mare de elevi împreună cu cadre didactice ale acestui liceu. 

2. participarea gratuită la spectacolul „Despre Brâncuși”.

3. Sala de spectacole pentru repetiții pentru trupa de teatru a liceului în vederea participării la Festivalul Internațional pentru tineri francofoni din Arad

4. Sala de spectacole, echipa tehnică de scenă, administrativă, cabine și aparatura de sunet și lumini pentru realizarea spectacolului "Respect Eroilor" din 20 decembrie 2023.

5. Festival - concurs regional de Cultură și Civilizație franceză din CAER poziția 997 oferă în fiecare sâmbăta cursuri de dezvoltare personală prin arta actorului, în mod gratuit, copiilor și adolescenților din municipiul Târgu Jiu și nu numai. 

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu are în mandatul managerului Mariana Ghițulescu mai multe programe și proiecte educative gratuite pentru copii și tineri:

1.Cursuri gratuite „Ateliere de arta actorului” ca instrument de educație pentru copii și tineri susținute în fiecare zi de sâmbătă și duminică, cu excepția zilelor de sărbătoare și vacanțe. Cursurile se adresează copiilor și adolescenților și sunt susținute de actori ai teatrului.

2. Cursuri intensive gratuite de regie de film pentru tineri (17- 30 iunie 2023)

3. S-a constituit Trupa Teatru Dramatic „Elvira Godeanu” JUNIOR – TEEN. Care vă avea un spectacol introdus în stagiunea teatrului.

4. Proiectul Teatrul fără Cortină – ateliere teatrale susținute de studenți masteranzi ai Universității Naționale de Arte „I.L. Caragiale” București cu copii din orașul Târgu Jiu. Activitatea a fost susținută în grădinițe și parcurile din oraș (6 – 10 iunie 2023)

5. Actori ai Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” au susținut gratuit momente artistice în Centrele de plasament pentru copii, dar și în Spitalul de Urgență Tg Jiu, secția Pediatrie.

6. Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” organizează Școala de Vară la care au participat nouă universități de artă din țară și una din republica Moldova. Au participat 94 de studenți și cinci rectori. (14 – 21 iulie)

Pentru Festivalul de teatru pentru elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu”, actorii teatrului pregătesc trupele liceelor, în mod gratuit, pentru a participa în festival.

În concluzie, faceți politică pe unde doriți, dar lăsați instituțiile de cultură în pace. Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" se ridică încet și sigur la adevărata lui valoare. Era în care a fost folosit de oportuniști, strivind fenomenul cultural sub interesele proprii, a apus. 

 

Vizualizări: 2,147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: