Anchetă

CE Oltenia, obligat să facă investiții uriașe înainte de închiderea grupurilor energetice

Sute de milioane de euro a investit în ultimii ani Complexul Energetic Oltenia pentru a conforma grupurile energetice la condițiile de mediu. Pe măsură ce investea, apăreau noi condiții, iar investea, iar se schimbau regulile.

Iată ce anunța CE Oltenia în ianuarie 2021, într-un comunicat: “Compania a continuat șirul investițiilor pentru conformarea grupurilor energetice și a carierelor miniere din punct de vedere al cerințelor de mediu. Astfel, în 2020 au fost puse în funcțiune instalații de reducere a emisiilor de NOx la 4 grupuri energetice (nr. 3 și 4 de la SE Rovinari și nr. 3 și 4 de la SE Turceni) și demarate la încă două grupuri (nr.7 de la SE Ișalnița și nr.1 de la SE Craiova II). În timpul efectuării testelor de performanță, instalațiile montate au demonstrat că pot realiza valori medii zilnice ale emisiilor de NOx sub 175 mg/Nmc, valoare maximă admisă începând cu luna august 2021, conform Deciziei 1442/2017 UE”.

Deci, grupurile energetice vor fi conforme în august 2021, dar pentru foarte puțin timp. Asta pentru că, la o jumătate de an distanță de acel comunicat, suntem anunțați că vor rămâne în funcțiune grupurile 5 și 6 de la Rovinari, 5 de la Turceni.

Repetăm, ca să fim bine înțeleși. În ianuarie eram anunțați despre investițiile pentru reducerea emisiilor la grupurile nr. 3 și 4 de la SE Rovinari, nr. 3 și 4 de la SE Turceni, nr. 7 de la SE Ișalnița și nr.1 de la SE Craiova II, iar în iulie am fost anunțați că toate vor fi închise în trei-patru ani și că rămân funcționale grupurile 5 și 6 de la Rovinari, precum și 5 de la Turceni.

În afara investițiilor de mediu, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

Cu 1,5 - 2 miliarde de euro, cât a cheltuit CE Oltenia pentru mediu, făcea și grupuri pe gaze, și parcuri fotovoltaice, fără să ceară ajutor de stat. Dar, a fost o politică de sufocare treptată a companiei și de îndatorare a acesteia, pas cu pas, până când va mai rămâne doar umbra a ceea ce a fost odată. CE Oltenia o să plătească ani buni de aici încolo investițiile de mediu făcute în grupurile care se închid, pentru că a făcut împrumuturi pe care trebuie să le ramburseze.

Vizualizări: 4,818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: