Anchetă

Două bunici cer despăgubiri după moartea nepotului lor

Două gorjence au cerut în instanță daune morale de câte o sută de mii de lei fiecare, după ce nepotul lor de 22 de ani a murit într-un accident rutier. Judecătoria Târgu Cărbunești le-a dat câștig de cauză, dar firma de asigurări a făcut apel, procesul ajungând pe rolul Tribunalului Gorj.

Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. a fost obligată la plata daunelor morale către bunicile tânărului decedat. Accidentul a avut loc în septembrie 2017, la Țânțăreni, din culpa șoferului, tânărul fiind pasager în mașină.

Șoferul a fost trimis în judecată și condamnat la 2 ani și opt luni cu suspendare. În acel dosar s-au constituit părți civile părinții și sora tânărului decedat, ulterior bunica maternă și cea paternă considerând că sunt îndreptățile și ele să primească despăgubiri.

“Au arătat reclamantele că și acestea l-au crescut, fiind o bucurie pentru ele și o speranță că la anii grei de bătrânețe nu o să le lase la greu, astfel că suferința lor este enormă. Un proverb german spune că cea mai dragă ființă de pe fața pământului este copilul copilului tău! Au considerat reclamantele că pretențiile solicitate sunt unele de bun simț, astfel încât au solicitat admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată”, se arată în documentul de la instanță.

Societatea de asigurări a arătat în instanță că își manifestă empatia față de suferința invocată de cele două reclamante din cauza de față, fiind de la sine înțeles că, în general, decesul unei persoane apropiate radiază asupra moralului sau psihicului unei persoane. “Dincolo de valențele triste ale nefericitului evenimente rutier, reclamantele aflate într-o asemenea situație nu pot solicita compensarea pierderii suferite pe cale eminamente pecuniară, întrucât trebuie avută în vedere și latura penală cauzei, motivat de faptul că prin însăși condamnarea persoanei vinovate de producerea accidentului rutier care a condus la moartea victimei trebuie să se producă o diminuare a prejudiciului moral suferit de persoanele apropiate victimelor, prin apariția sentimentului de dreptate înfăptuită”, a susținut firma de asigurări, care a explicat și că tânărul nu purta centura de siguranță, ceea ce i-ar fi putut salva viața. 

Dincolo de argumentele celor două părți, instanța le-a dat câștig de cauză bunicuțelor. “Obligă pârâta Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA la plata către reclamante a sumei de 200.000 lei, câte 100.000 pentru fiecare, cu titlu de daune morale”, a fost decizia din februarie a Judecătoriei Târgu Cărbunești, în urma căreia societatea de asigurare a făcut apel.

 

Cinci tineri au fost în mașina implicată în accidentul din 2017.  Din cercetările efectuate de polițiști la fața locului s-a constatat că un tânăr de 24 de ani, din oraşul Filiaşi, judeţul Dolj, în timp ce conducea un autoturism pe DN 66 Ţânţăreni, din direcţia Turceni spre Filiaşi, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În autoturism se mai aflau 4 tineri de 18, 20, 22 și 23 de ani, toți din județul Dolj. În urma impactului tânărul de 22 de ani a decedat pe loc, iar o tânără de 23 de ani a suferit leziuni, fiind transportată la Spitalul Orășenesc Filiaşi, în vederea acordării de îngrijiri medicale. Conducătorul auto au fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ.

Vizualizări: 2,986

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: