Anchetă

CSM respinge propunerea de suspendare a judecătorilor Grecu, Călin și Giorcoceanu

Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a unor magistrați acuzați că au făcut comentarii politice pe un grup de socializare. Este vorba de gorjeanul Laurențiu Grecu, fost procuror, acum judecător la Mehedinți, dar și de magistrații Dragoș Călin de la Curtea de Apel București și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

“Respinge propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a domnilor Călin Dragoş Alin – judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, Grecu Laurenţiu Marius – judecător delegat în cadrul Tribunalului Mehedinţi şi doamnei Giorcoceanu Alina Mihaela, judecător în cadrul Tribunalului Olt. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a fost decizia Secției pentru judecători în materie de disciplină din data de 9 iunie.

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, este cel care a cerut CSM suspendarea a trei judecători pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. 

Potrivit documentului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecției, invocând un articol de presă în care erau prezentate presupuse discuții între magistrați de pe un grup de Facebook intitulat "Forumul magistraților", din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistrați.

În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că "postările aparțin mai multor judecători și procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic și ar conține jigniri la adresa unor politicieni, magistrați și jurnaliști, dar și atacuri la adresa unor instituții publice".

Magistratului Dragoș Călin i se reproșează comentariile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.

Magistrații au unele limitări în a-și exprima pozițiile politice. Era de apreciat dacă aveau limitări și cei limitați, zic. În cazul de față au comis-o din minută, omițând că nu există cale de atac. Cu toate acestea, în minută apare negru pe alb "cu drept de contestație în 5 zile...'' Au revenit ulterior cu îndreptare materială. Bună dimineața!

Vizualizări: 2,933

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: