Anchetă

Cine va pune mâna pe grupurile pe gaze ale CE Oltenia?

Ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor CE Oltenia din 1 iulie a fost suplimenată acum două zile cu un punct interesant.

„Aprobarea oportunității înființării SPVs/ societăți mixte și a declanșării procedurilor necesare în vederea pregătirii documentațiilor aferente care să susțină fezabilitatea asocierii“, este punctul 9 adăugat pe ordinea de zi.

Ce sunt aceste societăți mixte? Potrivit unor surse, Comisia Europeană impune Complexului Energetic Oltenia să realizeze noile grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice în asociere cu investitori privați. Ups!

CE Oltenia vine cu terenul și infrastructura, partenerii străini vin cu "experiența", banii vor fi atrași din PNRR sau Fondul de Modernizare, iar la final vor rezulta investiții despre care nu știm ale cui vor fi. Cât va mai avea statul în aceste societăți mixte? Mi-e că rămânem cu praful de pe tobă. Tradus: adio independență energetică.

Spun asta deoarece, cu siguranță, investitorii aceia ne sunt impuși, încă se fac cărțile la Comisia Europeană, de aici și simularea ordinară cu respingerea PNRR... o cacealma făcută cu complicitatea USR, deținătorii portofoliului Ministerului Fondurilor Europene. Între timp, PNL - lipsă reacție, unii somn, alții complici.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vorbea acum câteva zile despre interesul unor investitori pentru CE Oltenia. “La fel, la Complexul Energetic Oltenia avem interes din partea unor companii străine să vină să tehnologizeze şi să pună gaz în locul cărbunelui. Deci este un interes destul de mare vizavi de aceste locaţii strategice, nu pentru a fi demolate. Vrem să punem alte capacităţi de producere a energiei electrice”, a spus ministrul. Îți mulțumim, geniule!

De altfel, Comisia Europeană a criticat planul de restructurare inițial și din cauză că societatea CE Oltenia nu a găsit investitori care să susțină trecerea de la grupurile pe cărbune la cele pe gaze. “Nicio bancă sau niciun investitor de pe piață nu și-a exprimat interesul de a sprijini sau de a finanța o parte din investițiile pentru trecerea de la lignit la gaz natural sau la producerea de energie din surse regenerabile, ceea ce ar fi demonstrat încrederea pieței în această nouă activitate”, este una din referirile Comisiei. 

Siiiigur că da! Păi nu ne găsiți voi? Vă mulțumim pentru "sprijin", rămânem profund îndatorați, fiindcă nici nu știu ce ne făceam dacă nu ne găseați voi investitorii. Realizați că discutăm de "investitori" care vin și investesc taman pe bani europeni, culmea, pe programele pliate fix pe ei, deci... iar picăm în eterna dilemă cu „ne-am realizat“ sau „neam realizat“.

Complexul Energetic Oltenia are în plan să facă două grupuri pe gaze, la Ișalnița și Turceni, dar și opt parcuri fotovoltaice. Mai ușor cu planul, "nărojilor", că nu sunteți de capul vostru. Nu aveți perspective, băncile vă urăsc, nu știți să faceți profit, curentul vostru nu curentează... așa că ia orientați-vă către unul din singurul ofertant pe care vi-l punem la dispoziție!

 

Vizualizări: 4,316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: