Anchetă

Femeie din Motru, condamnată pentru că i-a dat copilului apă din fântână

Viață grea pentru o femeie din Motru, măritată la Galați, într-o zonă săracă a județului. Femeia de 34 de ani are doar opt clase și a fost condamnată pentru ucidere din culpă a propriului copil. Pedeapsa a fost de doi ani cu suspendare.

Copilul s-a născut în 2015 și a trăit doar câteva luni. Femeia a folosit în alimentația celui mic apă din fântâna aflată în curtea locuinței sale, din satul Vânători, care avea în compoziție un nivel ridicat de nitrați.

Medicul de familie spune că a avertizat-o cu privire la faptul că apa este toxică. Din păcate, micuțul a suferit o insuficiență acută cardiorespiratorie și a murit.

Femeia a fost audiată în instanță acum câteva săptămâni și a recunoscut că știa de la medicul de familie ca nu trebuie sa îi dea apă și nu i-a dat. A făcut-o însă în ultimele două zile înainte de decesul copilului, pentru că nu avea bani pentru apă îmbuteliată. De altfel, femeia și soțul ei au handicap locomotor și trăiesc din ajutorul dat de stat.

Odată ingerați, nitrații se transformă în nitriți – substanțe mult mai toxice decât nitrații, în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă pot fi: hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Cei mai vulnerabili în fața nitraților sunt sugarii, care pot prezenta din această cauză o serie de afecțiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infecțioasă, până la intoleranța la anumite proteine, intoxicația cu metale grele și altele.

 

Femeia a povestit în instanță că familia socrilor ei a băut apă din acea fântână zeci de ani. La fel și ea, care s-a mutat acolo în 2013. “Arăt faptul că socrii mei au în curtea casei o fântână a cărei apă a fost folosită de membrii familiei fără nicio problemă. Nu am cunoscut ca acea apă din fântână să fie contaminată cu nitrați și nu s-au luat analize ale apei până când a intervenit decesul fiului meu. Arăt faptul că eu și soțul meu suntem pensionari având handicap locomotor iar cuantumul pensiei este de 272 lei pentru fiecare”, a povestit femeia. 

Medicul de familie și-a dat seama că apa de toxică pentru că avea un miros specific. Deși la spital motreanca a spus că două zile i-a dat apă din fântână celui mic, la instanță nu a mai renunoscut. “Nu exclud posibilitatea ca eu să fi spus că i-am dat fiului meu apă de fântână timp de două zile, însă nu rețin acest lucru. Chiar dacă am declarat la spital asa ceva, nu este adevărat că i-am dat fiului meu apă de la fântână. Singura mea explicație privitoare la intoxicația cu nitriți a fiului meu este aceea că apa îmbuteliată conține nitriți. Nu pot să precizez ce tip de apă îmbuteliată am folosit în perioada de dinaintea decesului fiului meu”.

Deși i-a murit copilul, femeia a insistat că nu poate fi de la apa din fântână. “Nu cred că fiul meu s-ar fi putut intoxica cu apă din fântâna familiei, întrucât apa din această fântână a mai consumat-o o nepoată a soțului ce avea copil mic, copil ce nu a avut probleme de sănătate”, a mai spus aceasta.

Sentința Judecătoriei Galați din 7 iunie 2021 nu este definitivă. Educația precară și sărăcia va afecta în continuare această familie.

Vizualizări: 7,865

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: