Anchetă

CE Oltenia, obligat să repună doi șefi în funcție

Reorganizările la Complexul Energetic Oltenia par făcute din pix. Doi angajați au câștigat în ultimele săptămâni procese cu societatea, obligând CE Oltenia să îi repună în funcție. Reorganizarea activității miniere a CE Oltenia, de la începutul anului, a dus la desființarea a 13 puncte de lucru. Au fost însă înființate alte nouă puncte de lucru, totul fiind făcut pentru schimbarea unor șefi cu alții. Acum este o adevărată harababură, pentru că trebuie plătiți și șefii vechi, și cei noi.

Primul care a câștigat a fost Nicolae Argint, care a demonstrat în instanță că a fost schimbat din funcție și mutat pe un alt post, în timp ce se afla în concediu de odihnă.

Argint ocupase prin concurs, în 2017, postul de adjunct șef la Cariera Roșia, pe parte de activitate mecanică. În data de 7 ianuarie 2021, a fost schimbat din funcție și încadrat pe un post inferior și un salariu mult mai mic.

Mai exact, a fost trecut pe postul de adjunct șef secție la Secția Mecanică a Unității Miniere de Carieră Roșia, fără acordul lui și chiar în timp ce era în concediu de odihnă. A aflat că nu mai e șef pe data de 19 ianuarie, când s-a prezentat la serviciu.

„Având în vedere că trecerea unilaterală într-o funcție inferioară este nelegală, putându-se face acest lucru doar ca urmare a unei sancțiuni disciplinare, ceea ce nu este cazul, în mod clar decizia contestată este lovită de nulitate”, a susținut directorul Argint, care a cerut desființarea deciziei de către instanță.

Juriștii companiei au susținut că postul de adjunct nu mai figurează în organigramă, dar instanța a constatat că, înainte și după reorganizare, „se poate constata similitudinea de posturi, activitatea mecanică în carieră fiind organizată distinct și după reorganizare, păstrându-se postul de inginer șef carieră și cu subdiviziunile Birou mecanic și Secția Mecanică, corespunzător organizării anterioare, în structurile Compartiment mecanic și Atelier mecanic”.

„Aceste similitudini confirmă și susținerile reclamantului conform cărora postul său nu a fost desființat efectiv”, mai arată instanța. Din aceste considerente, Tribunalul Gorj a dispus reintegrarea reclamantului pe funcția deținută anterior. „Obligă pârâta să plătească reclamantului diferențele dintre drepturile salariale aferente funcției deținute anterior și drepturile salariale efectiv acordate ca urmare a intervenirii deciziei nr. 92/413/07.01.2021, indexate, majorate și actualizate, de la data de 08.01.2021 și până la reintegrarea efectivă pe funcția deținută anterior”, se arată în decizia din 19 aprilie a Tribunalului Gorj.

Ulterior, un alt șef a câștigat procesul cu CE Oltenia. Este vorba de Marius Purcaru de la UMC Pinoasa, care a câștigat procesul în doar trei termene.

„Admite contestația. Anulează decizia nr. 40/200/ 06.01.2021, emisă de pârâtă. Obligă pârâta să reîncadreze reclamantul în funcția deținută anterior emiterii acestei decizii, respectiv adjunct șef carieră. Obligă pârâta să plătească reclamantului diferența dintre drepturile salariale și celelalte drepturi bănești avute anterior emiterii deciziei contestate și cele aferente funcției de inginer la Biroul Energetic al U.M.C. Pinoasa, până la data reintegrării în funcția deținută anterior. Executorie de drept”, a decis pe 25 mai Tribunalul Gorj.

 

Vizualizări: 4,259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: