Anchetă

A ajuns zilier după ce i-a fost luat ilegal permisul auto

Un gorjean a cerut 70.000 de lei daune după ce poliția i-a luat permisul, pentru că a ieșit pozitiv la testul antidrog. Analizele de sânge au arătat că doar luase niște medicamente pentru boala cardiacă de care suferea. Inițial, testarea cu aparatul Aquila Scan WDTP-10 a detectat prezența în organism a unor substanțe cu efect psihotrop. 

Bărbatul a susținut că și-a atras oprobiul public atât în localitatea în care locuiește, cât și pe facebook, fiind numit „drogat”.

Mai mult, plătise cursurile unei școli de șoferi categoria C de care avea nevoie în Anglia, la locul de muncă, unde desfășura activitatea de șofer, însă deoarece i s-a ridicat permisul de conducere nu a mai putut lucra, i s-a desfăcut contractul de muncă și a ajuns să lucreze în țară ca zilier. 

Nu a mai putut urma cursurile școlii de șoferi pentru care a achitat suma de 2600 lei, conform chitanței depuse la dosar.

Opt luni a durat până când dosarul penal a fost clasat, a mai susținut gorjeanul, care în această perioadă a fost nevoit sa împrumute bani de la rude, pentru nevoile personale.

Gorjeanului i s-a respins solicitarea ca statul să îl despăgubească, pe motiv că nu se regăsește în niciuna dintre ipotezele prevăzute expres de lege în care să poată fi considerat prejudiciat din cauza unei erori judiciare a cărei existență să fie stabilită în condițiile legii.

Simpla cercetare penală nu produce un prejudiciu, a decis instanța, deoarece bărbatul a beneficiat de prezumția de nevinovăție pe tot parcursul desfășurării procesului penal.

“Susținerile reclamantului în sensul că nu a putut finaliza școala de șoferi, respectiv că avea o speranță de angajare în străinătate ulterior reușitei posibile, nu pot atrage răspunderea statului pentru motivul erorii judiciare pretinse, din cele de mai sus rezultând că cercetarea sa penală s-a finalizat cu clasarea cauzei pentru lipsa faptei. În același sens, nu poate fi primită ca temei al cererii de chemare în judecată nici situația în care persoane din anturajul reclamantului sau terțe persoane au o atitudine care îl prejudiciază pe acesta prin afirmațiile pe care le fac la adresa sa pentru că a fost supus unei proceduri judiciare legale. Față de aceste persoane, reclamantul are la îndemână o acțiune civilă pentru repararea prejudiciului invocat, în condițiile în care ar interveni răspunderea civilă delictuală, conform art. 1357 Cod civil. Eventualele fapte ilicite ale unor terți nu pot fi temei al răspunderii statului pe motiv de eroare judiciară”, se arată în decizia Tribunalului Gorj de la jumătatea lunii mai, care poate fi atacată.

Vizualizări: 7,874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: