Anchetă

Cum pot aceste bătrâne să-și apere pădurea de hoți, când hoțul este statul?!

Două femei trecute de 80 de ani stau așezate pe un cap de pod, rezemate în bastoane. Într-o mașină roșie, pe scaunul din dreapta față, vedem un bătrân de 85 de ani, dar care nu are forță să coboare la noi. Veniseră să-și apere pădurea de hoți. Cine sunt hoții? Statul și oamenii lui. Hoții sunt cei de la primărie, care nu le-au dat actele de proprietate pe care le cer de trei decenii, hoții sunt cei de la Ocolul Silvic, care au intrat peste pământul lor, hoții sunt întreg sistemul care a creat legi șubrede cu ajutorul cărora să poată fura! Oamenii ăia de 80 de ani știu de când erau copii că pământul este al lor și nu pot înțege cum a venit acum statul să taie la ras. Și spun, pe bună dreptate, că hoți sunt toți, și polițiștii care îi protejează, și politicienii care fac legi proaste, toți cei pe care îi plătim să ne apere de hoți, de fapt, sunt hoți.

Vorbim de comuna gorjeană Ciuperceni, acolo unde câteva familii sunt revoltate și aproape resemnate că mor cu dreptatea în mână. 

 

Acum câteva zile, cei de la Ocolul Silvic Motru au venit și au marcat toți copacii crescuți pe terenul lor, câteva hectare.

Pădurarii au venit și, în baza unor hărți ale ocolului, au pus roșu pe copacii care ar delimita zona forestieră a satului. 

Au pus roșu inclusiv pe un copac din grădina unui om. Iar în interiorul perimetrului delimitat au marcat toți copacii, inclusiv pe cei cât mâna de subțiri. “Au mutat hotarul lor. Nu mai ai voie să mai tai nimic dacă au pus roșu, zic că e al lor. De când mă știu nu a fost pădure, a fost crâng. Păduricea asta este înconjurată de poiană, aici a fost arabil”, a spus cel mai tânăr dintre localnicii afectați. 

Pădurea a apărut pe cale naturală și, dacă la acest moment, după 25 - 30 de ani, tufa a devenit pădure... evident că a trezit interesul speculanților. 

Oamenii acuză primăria, pe foștii primari Fometescu și Tăloi, că timp ce cinci mandate nu le-au dat titlurile de proprietate. 

Ei și-au stăpânit terenurile, au plătit impozite pe ele, iar acum se uită cum pădurea lor este dată la tăiat. “Tăticul meu a cumpărat în 94 de la niște oameni care nu mai există, au murit. Eu sunt singura moștenitoare. Am acte de mână, că nu m-am dus prin notariat. La primărie sunt trecute în registru”, a spus o localnică.

Vecinul ei, Gheorghe Covrig, are act de moștenire din 1936. “Scrie acolo cine moștenește una bucată pământ în punctul Câmpșor, zece metri lățime, iar lungă din hotarul Ciuperceni și până în culmea Peșteana. Ei vin și marchează pe proprietatea mea. Primăria mi-a dat titlu de proprietate fără fondul forestier. Mi-a dat numai pe poiană”, a explicat Covrig. 

Ce nu știe domnul Covrig este că această practică a fost folosită la nivel național. Sunt adevărate grupări organizate mafiote și, când spun asta, îmi asum că liderul grupării este chiar STATUL!

Oamenii se plâng că plătesc impozit pe terenurile pe care le stăpânesc de zeci de ani, chiar dacă au titluri, chiar dacă nu au. “Eu plătesc pe șapte hectare și jumătate de pământ, pe care nu am titlu de proprietate, și patru hectare și jumătate am titlu de proprietate pe pădure și nu mi-au dat-o. Hoții de pădurari, pe mână cu primăria”, a spus un om nemulțumit.

Între ei, oamenii s-au înțeles întotdeauna, au crescut împreună și știe fiecare de unde și până unde este proprietatea lui: “Noi am crescut aici, ne recunoaștem toți între noi. Nu era Ocolul Silvic aici, era o pășune, pășteam vacile”.

Terenul în discuție nu era împădurit acum 30 de ani și, nefiind pădure, nu avea cum să fie al ocolului silvic. Oamenii aveau acolo vie, porumb, unii puneau ceapă, alții pășteau animalele. “Nu a fost pădure aici, au fost vii, puneau oamenii porumb. Se văd și acum viile. Pădurea statului înainte de colectivizare a fost în altă parte”, ne-au explicat oamenii. 

 

Localnicii din Ciuperceni sunt șocați de tupeul cu care oamenii statului vin să le fure lor pădurea și spun că vor face plângere la... DNA. “Aici au marcat toți pomii în ras. Așa au tăiat și sus, acolo au fost pădurile oamenilor, unii au acte, unii nu. A venit ocolul și a ras tot până în culmea Rătezului. Ocolul Silvic vinde patronilor și ei sunt nevinovați. Ocolul Silvic Motru, împreună cu pădurarii, cu brigadierii, au hărți... Păi dacă eu am acte din 1936, tu ce hartă ai?”, a spus Gheorghe Covrig, care are degeaba hotărâre definitivă, că nu a fost pus în posesie.

Localnicii din comuna gorjeană Ciuperceni știu care este substratul acestei povești - banul/șpaga! Oameni care profită de faptul că sunt angajați ai statului și fură. 

Localnicii ne-au povestit cum omul de la ocol a trecut de la PSD la PNL ca să își asigure protecția politică, au povestit cum nevasta omului de la ocol are firmă de transport lemne!!! Interesant conflict de interese. Încă o temă pentru corpul de control al prefectului și nu în ultimul rând pentru parchet! Nu mă refer la parchetul de lemn pe care îl "drujbesc" firmele, ci mă refer la parchetul care ar trebui să nu se lase "drujbit" de sferele de influență.

 

Toți localnicii văd cum pe drumul recent asfaltat trec camioanele cu lemne. “Casele încep să se dărâme, sunt case vechi, făcute în anii 30. La trepidațiile care sunt... au pus restricție de tonaj, nu au voie să treacă, dar ei trec. Ne dărâmă casele. Până acum ne dărâmau podurile, toate au fost fisurate. Noroc că au făcut acum șoseaua asta și asta suportă cinci tone, atât suportă. Și ei trec cu 20 - 25 de tone pe mașină. Trece o mașină în față și în cinci minute vin trei - patru TIR-uri după ele”, au povestit oamenii din Ciuperceni. Aici este treaba poliției. Aceeași poliție care se preface că nu doarme, dar se uită la pleoape!! 

Uite că s-au prins și localnicii din Ciuperceni, care spun ceea ce știm cu toții, că nimeni nu ar putea fura așa dacă nu ar fi toți pe mână. “Eu nu vorbesc aberații, și poliția este implicată. Poliție, primar, toți. (...) Am filmări cu ele în rampă, au stat patru zile, că nu puteau să iasă din cauza poliției. Vin, încarcă și pleacă la miezul nopții. (...) Colaborează toți! Nu poate ăsta să se ducă în pădure fără poliție, fără primărie. (...) Vă spun eu ce au făcut, au tăiat la ei cât au putut și nu le mai iasă la inventariere. Au luat pădurea noastră, o taie și o fac bani. Bagă în buzunar, nu merg în fondul satului. Nu au plantat un pom, dar taie de zeci de ani. Suntem oameni fără apărare”, asta spun localnicii din Ciuperceni, care vorbesc unii peste alții, în speranța că strigătul lor de disperare va ajunge undeva.

Oamenii zâmbesc amar când povestesc cum un vecin al lor a fost amendat cu trei mii de lei când și-a tăiat un corcoduș din curte. Sau când spun că au cerut cinci ani să li se marcheze câțiva copaci ca să facă un țarc, dar nu au primit aprobare. Sau când zic că trebuie să dea sute de lei pe metrul cub de lemn de foc, iar pădurea lor este furată.

Statul este croit prost, poate că oamenii și-ar găsi dreptatea dacă ar merge la instanță și ar cere stoparea tăierii pădurii lor, prin ordonanță președințială, până când Ocolul Silvic Motru va demonstra că deține în administrare acel teren și cauza pentru care oamenii nu au fost puși în posesie. 

Cu toții știm că ocoalele silvice nu-și fac cadastru și merg pe niște hărți ale lor, care lasă loc la abuzuri. În asemenea cazuri, musai să se implice Prefectura pentru a analiza documentele deținute de ambele părți. 

Făceam o trimitere și spre alte organele de anchetă fiindcă există posibilitatea să colcăie de falsuri documentele Ocolului Silvic. Mergem pe logică elementară. Un sat întreg spune că până în 90' terenul era agricol și pășune, oamenii au acte de mână cum se făceau odinioară, după 90' plătesc unii și rolul/impozitul, iar acum, când apare interesul, hop și speculanții cu "actele și hărțile" lor. 

Poate sunt unii nedumeriți despre cum a ajuns via, tufă și tufa pădurice. La fel cum au suferit schimbări și alte mii de suprafețe. După 90', tinerii au plecat să sclăvească prin vest, iar bătrânii ușor-ușor, din neputință, au lăsat tot pământul pârloagă. Tot natural este și fenomenul acesta, la fel de natural cum via devine tufă și în 20 de ani pădurice. Înțeles? 

În fine, ca să vedem cum va arăta pădurea lor peste câteva luni, oamenii ne-au dus mai sus, în Dumbrava Mare, acolo unde se taie tot “progresiv”, dacă este să ne luăm după panou, dar de fapt la ras, așa cum se vede cu ochiul liber. TAF-urile intră în pădure și lasă în urmă poiană. O poiană plină de gunoaie, de sticle și tot felul de ambalaje aruncate de muncitori, după cum a remarcat cineva. 

Situația de la Ciuperceni o regăsim practic în fiecare localitate a țării, însă oamenii simpli și lipsiți de apărare devin victime sigure în fața unui sistem corupt! Despre ONG-urile așa-zișii lor "activiști de mediu" prefer să tac! Ei nu fac obiectul miilor de cazuri de acest gen. Sunt prea preocupați să sfâșie hidrocentralele, termocentralele... mai exact, economia! 

Iar mă văd nevoit să confirm sintagma: Trăim în țara lor, stăpânii țării noastre!

Despre toatea astea, o să ne vedem la emisiune luni seara, de la ora 20.00, pe Sabotorii. Dacă știți situații similare, lăsați-ne mesaje aici.

Vizualizări: 5,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: