Actualitate

Uniunea Europeană va pune taxă de carbon pe importul de energie

Uniunea Europeană lucrează acum la o legislație prin care să fie impusă plata certificatelor de carbon și pentru energia importată de la țări în care poluarea nu este taxată. Măsura vine destul de târziu, după ce companii precum Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara au fost puse în genunchi.

CE Oltenia, spre exemplu, a plătit certificate de 315 milioane de euro pentru energia produsă anul trecut și a încheiat anul pe pierderi, dar a fost concurată în piață de energia importată de România din Ucraina sau Balcanii de Vest unde nu există această taxă.

Astfel de certificate nu vor fi plătite doar pentru energia electrică importată, ci și pentru produse siderurgice, ciment, aluminiu și îngrașaminte chimice.

Obligația achiziționării certificatelor este a importatorilor, care riscă o amendă de trei ori valoarea certificatelor care nu au fost achiziționate, plus obligația de a le cumpăra.

Rămâne de văzut însă dacă nu vor apărea tot felul de firme de import-export care vor funcționa un an - doi și vor fi băgate în faliment după câteva tunuri.

Vizualizări: 3,454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: