Anchetă

SpV-urile CE Oltenia, noile sinecuri de lux ale României

Salarii uriașe pentru “băieți deștepți” din energie, plătiți de mai bine de un an de Complexul Energetic Oltenia, fără să facă nimic.

Vorbim de angajații celor zece firme de tip SpV, firme prin care ar trebui realizate opt parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze. De fapt, parcurile fotovoltaice ar fi trebuit puse în funcție anul trecut și anul acesta, dar nici măcar un panou fotovoltaic nu a ajuns în Gorj. Grupurile pe gaze de la Ișalnița și Turceni ar trebui și ele finalizate la finalul anului viitor, iar construcția lor este departe de a începe.

Sunt niște investiții fantomă, pentru care doar se cheltuiesc sume uriașe. La firma înființată de CE Oltenia cu Tinmar, pentru realizarea grupului pe gaze, este prevăzut un buget anual de 406.000 de euro cheltuieli și zero venituri, pentru 17 angajați.

Pentru directorul general și directorul economic, suma prevăzută în buget este de 196.000 de euro (inclusiv componenta variabilă), iar pentru directorul tehnic - 103.000 de euro pentru zece luni. Cu alte cuvinte, vorbim de salarii de mii, chiar și de zece mii de euro.

Managerul de proiect va avea și el un salariu de 6.900 de euro pe lună, consultantul tehnic - 3.400 de euro pe lună, juristul - 2.400 de euro/lună. Mai sunt în schemă un derulator contracte, o secretară, trei membri ai comisiilor de licitații.

Nu lipsesc nici cei trei membri ai Consiliului de Administrație care, împreună cu secretarul de ședință, ar urma să încaseze 100 de mii de euro pe an.

Sursele noastre susțin că salariile uriașe sunt impuse de partenerul CE Oltenia, nu de Tinmar, care, firmă privată fiind, ar prefera salarii apropiate de cele din piață.

Site-ul Sabotorii vă spunea încă de anul trecut, din luna mai, că managerul CE Oltenia, Dan Iulius Plaveti, vrea să își pună “fratele de cruce”, pe Andrei Gabriel Benghea-Mălăieși, director la acest SpV. Ceea ce s-a și întâmplat. Un tip pe care, în luna martie a anului trecut, îl regăseam, împreună cu Plaveti, pe lista scurtă pentru conducerea Romgaz, listă semnată de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Cei doi mai au puncte comune în CV, au fost în conducerile Tarom și Transelectrica, dar au fost “plimbați” și pe la alte companii de stat.

Vezi articolul aici:

Băieții ășta deștepți din energie nu se mulțumesc să conducă o singură firmă de tip SpV. Cei care au prins posturi sunt la 4-5 dintre ele. 

De exemplu, cele patru SpV-uri făcute de CE Oltenia cu Tinmar pentru parcurile fotovoltaice au prevăzut cheltuieli anuale de circa un milion de lei fiecare, din care suma de 649.701 este prevăzută pentru cheltuieli cu personalul.

Acest Benghea ar cumula salarii de 30.000 de lei pe lună de la aceste SpV-uri, sumă care va fi dublată prin componenta variabilă, dacă își face indicatorii. Și au ei grijă să aibă indicatori de genul “nimic”, ca să își poată dubla veniturile.

Desigur, astfel de lovituri repetate date Complexului Energetic Oltenia, pe patul de moarte, au multe complicități. În Ministerul Energiei, în SRI, în masonerie, în partide, așa cum ați putut citi zilele trecute în Sabotorii, aici, aici și aici, acolo unde am publicat interceptări ale DNA care arată că traficul de influență și luarea de mită sunt activități curente la CE Oltenia.

Citiți aici  și un articol despre cum USR l-a reșapat pe Benghea când era la guvernare, pe care l-a preluat de la PNL, care cine știe de unde l-o fi preluat. Nici nu contează, pentru că băieții deștepți au trecut pe la toate partidele, în funcție de interesul de moment. Și nimeni nu a încercat vreodată să îi destructureze. Doar s-a prefăcut o dată Băsescu, dar asta ca să își ia și el partea. De altfel, Băsescu i-a și numit “băieții deștepți din energie”, iar pe noi, ceilalți, băieți fără noroc în viață.

Vizualizări: 5,572

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: