Anchetă

Plaveti, negocieri cu șpăguitorii pentru șefia Hidroelectrica. Interceptări despre generali, ambasador SUA și politicieni!

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Dan Iulius Plaveti, a fost interceptat în mai multe rânduri, în dosarul în care directori din linia a doua au fost acuzați de luare de mită. Doar peștii mici par să fie în atenția procurorilor DNA, în timp ce rechinii care își tranzacționează funcțiile din companiile de stat sunt puși la macerat.

Vă prezentăm discuții incendiare din dosarul DNA în care doar directorul Chircă de la Termocentrala Rovinari este acuzat că a luat mită cinci mii de euro. Haideți să vedem ce i se propunea lui Plaveti de către aceiași oameni care l-au șpăguit pe Chircă și mai ales la ce nivel se fac jocurile din energie.

 

Ion Macovei este cel care aducea șpăgile date de prestatorii CE Oltenia, care aveau bani de încasat sau își doreau noi lucrări. Macovei i-a propus lui Plaveti postul de director la Hidroelectrica, în locul lui Bogdan Badea, al cărui mandat urma să expire.

Iată un fragment din discuția care a avut loc pe 17 iulie 2023:

Macovei: Deci, vreau să-mi confirmi o problemă.

Plaveti: Te rog.

Macovei: Pentru director la Hidroelectrica.

Plaveti: Ce problemă pentru director la Hidroelectrica?

Macovei: Dacă vrei să mergi acolo. A venit... S-a auzit chestia asta și dacă vrei să mergi acolo e OK, că Badea va pleca.

Plaveti: Va pleca Badea?

Macovei: Da... (neinteligibil). Și a fost întrebat și Dan Gheorghiu odată, că a sunat el și domnul general Nicolaescu.

Plaveti: Îhî.

Macovei: A zis: Este OK. El e pe strategie energie. Și a zis: OK, nu e nicio problemă”.

 

Discuția continuă între cei doi, Plaveti spunând că va accepta propunerea, dacă i se va face. Să nu credeți că gratis. Macovei și Plaveti au vorbit mult despre ce facturi trebuie să bage la plată, despre suplimentarea unor contracte prin acte adiționale, despre licitații cu dedicație pentru anumite firme.

 

Plaveti a primit asigurări de la Macovei că discuția privind numirea lui la șefia Hidroelectrica s-a purtat la nivel de ministru.

 

Macovei: Și cu Hidroelectrica ești ok atunci, eu mă duc și transmit chiar acum că aplicăm.

Plaveti: Îhi... Și practic o să vină prin ministru sau prin?

Macovei: Ce? Numirea?

Plaveti: Nu, păi să mă întrebe cineva de sănătate despre asta?

Macovei: Ministru.

Plaveti: Ministru?

Macovei: Da. Dacă nu se întâmplă săptămâna asta și dacă numirea nu se întâmplă săptămâna asta, când vine Gheorghiu mergi cu dl. Gheorghiu, cu domnul general și problema s-a rezolvat”.

 

Cine este Dan Gheorghiu?

Dan Ioan Gheorghiu este considerat o eminență cenușie a sistemului energetic românesc. Prin firma ISPE PROIECTARE SI CONSULTANTA – S.A. a avut contracte fără număr atât cu Complexul Energetic Oltenia, cât și cu multe alte companii din energie. Gheorghiu a fost apropiat de mulți foști premieri și foști miniștri ai Energiei.

Dacă Macovei poate fi considerat doar un intermediar al șpăgilor și un traficant de influență, Gheorghiu este un greu al sistemului.

La dosar apar discuții între Plaveti și Gheorghiu, atât pe tema numirii primului la șefia Hidroelectrica, dar și legate de echipamente și materiale care să le fie băgate pe gât firmelor care au lucrări la CE Oltenia. În privința numirii lui Plaveti la Hidroelectrica, Dan Gheorghiu a amintit influența pe care o au și alte personaje, precum Dudu Ionescu - consilier de stat la Administrația Prezidențială sau Sorin Stuparu, un alt om influent în zona gri a energiei.

Și în discuția cu Dan Gheorghiu, Plaveti punea la bătaie contracte cu CE Oltenia ca să obțină funcția de director general la Hidroelectrica.

Gheorghiu: Și zicea ăsta... Sorin Stuparu... Îl știi pe Sorin Stuparu?

Plaveti: Nu, nu-l știu.

Gheorghiu: El de unde te știe pe tine?

Plaveti: Poate ne-om fi întâlnit vreodată, dar...

Gheorghiu: În fine...

Plaveti: ... nu rețin eu numele...

Gheorghiu: ...zice: Știi că noi ne... ne zbatem să-l aducem pă Dan Plaveti la Hidro? Zic: bă, felicitări, foarte bine, poate vine și el acasă și se potolește și el cu drumurile astea, că prea bate mii de kilometri în fiecare zi...

Plaveti: ... râde... Mulțumesc!”

 

După ce vorbesc din nou de suplimentarea unor contracte ale firmelor care lucrează la Grupul 5 Rovinari, dar și de achiziții de piese și materiale, la modul “ne trebuie număr de bucăți, preț”, discuția revine la postul de director al Hidroelectrica, pregătit pentru Dan Plaveti.

Plaveti părea mereu curios să afle de cine depinde decizia. “Io cred că e... Io cred că e mai sus de Burduja... Plus băieții cu stele, cu nu știu ce, care și ăștia își bagă nasul pă... peste tot...”, este unul din răspunsurile date de Dan Gheorghiu.

 

Potrivit unui document al DNA, pe parcursul derulării investigațiilor, Plaveti le-a pus la dispoziție procurorilor, listele cu produsele a căror achiziție a fost aranjată. Tocmai de aceea, Plaveti are calitatea de martor în dosar. În ce moment al cercetărilor și de către cine a fost "inspirat" Plaveti, rămâne un mister pe care nu știm dacă îl vom afla vreodată. 

 

Verde și de la Ambasada SUA

 

Plaveti a purtat discuții despre postul de la Hidroelectrica și cu un anume Corneliu Stanca, alt influencer guvernamental, care l-a asigurat că discuția s-a purtat și la Ambasada Statelor Unite. Stanca este consilier superior în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

“Doar că dumneavoastră trebuie să vă hotărâți unde vă duceți. Ori la CEO, ori la Hidro?”, i-a spus Stanca lui Plaveti.

Ei bine, Plaveti ar prefera la Hidroelectrica și a spus și de ce.

 

Stanca: Acuma, totodată, vreau să vă gândiți și dumneavoastră către ce înclinați? CEO sau Hidro?

Plaveti: Este evident că între cele două prefer unul singur... Deci, eu unul sunt din București, nu sunt de la Târgu Jiu, deci evident că eu prefer Hidro...

Stanca: Hidro...

Plaveti: ...măcar pentru partea că sunt aicea în București.

Stanca: Am înțeles.

Plaveti: În afară de faptul că, dacă CEO este o chestie care se micșorează, Hidro e o chestie care crește, deci evident că-ți dorești o chestie unde trebuie să crești, nu unde să...

Stanca: Îhi...

Plaveti: Nu unde să te ocupi de dat... trimis oamenii acasă și toate nebuniile.

Stanca: Am înțeles”.

 

Acest Stanca l-a adus în discuție și pe fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman.

 

Stanca: Vă puteți baza pe tot sprijinul nistru. Și când spun al nostru, mă refer la un grup mai larg, nu numai al meu personal. V-am zis, inclusiv cu Ambasadorul Statelor Unite, inclusiv domnul Zuckerman, adică...

Plaveti: Îhi...

Stanca: E un grup mai larg. Și în cazul în care o să trec eu prin Târgu Jiu, o să vă dau un telefon...

Plaveti: Îhi...”.

 

Potrivit procurorului, după ce s-a văzut cu acest Stanca, Dan Iulius Plaveti s-a întâlnit cu Dan Gheorghiu și Ion Macovei, care l-au întrebat cum a decurs întâlnirea, l-au asigurat din nou că “generalul” face demersuri fie pentru numirea lui la Hidroelectrica, fie pentru menținerea la CE Oltenia.

În discuții a apărut de multe ori numele lui Ioan Popa, directorul de la Energomontaj, despre care Gheorghiu și Macovei s-au plâns că este neserios și chiar i-au cerut lui Plaveti să îl disciplineze.

La final, Macovei i-a cerut din nou lui Plaveti să acorde noi contracte firmei Techno Montaj, promițând, la schimb, securizarea funcției de conducere fie la CEO, fie la Hidroelectrica.

 

În speță sunt ore de interceptări, iar spre final Plaveti pare să-și piardă răbdarea. Totodată vedem și criteriile de depunere a dosarelor, în condițiile în care nu ai undă verde...adios!

 

Plaveti: Dar, lămuriți-mă cum e cu Hidro și cu CEO ăsta, că nu m-am lămurit. Cine ce ar trebui să fac? Că nu...

Macovei: Dacă mergi la, dacă mergi la Hidro, atunci trebuie să discutăm, să... Mergi la Hidro... (neinteligibil)... Dacă nu vrei să vii... (neinteligibil)...

Plaveti: Acuma, înțeleg că trebuie să vrea toată lumea, nu să vreau eu.

Gheorghiu: Păi, trebuie să vrea toată lumea, da.

Macovei: Păi, nu, dar... (neinteligibil)... decizia se vorbește... (neinteligibil)...

Gheorghiu: Primul lucru, tre să își depună dosarul, dacă vrea să vină.

Plaveti: Păi, nu, dar e hilar așa. Adică să-mi depun dosarul la Hidro...

Gheorghiu: Da... (neinteligibil).

Plaveti: Să spună că: “Te respingem”... și după aia spun: “Nu, nu. Că de fapt la CEO aicea...”. Nu mai merge să mă joc, adică... Nu-mi depun dosarul decât în condițiile în care știu că e...

Gheorghiu: Da... (neinteligibil)... că are, că are... că are traseul... că are liber! Adică are verde!

Macovei: Sută la sută! Sută la sută! Asta, asta se va întâmpla. Nu, se va întâmpla chestia asta.

Plaveti: Adică asta... Dacă nu zice nimeni: “Depuneți dosarul”, nu pot să-mi depun dosarul așa, că m-am trezit și eu deștept”.

 

După ce a fost asigurat că Badea nu mai stă la Hidroelectrica, Plaveti este asigurat și că numirea lui a fost discutată chiar și la nivel de CSAT.

 

Macovei: Sută la sută! Asta v-o spun că nu, și 99% erați dumnevoastră. Discuție la nivel de CSAT, deci au fost discuții. S-a discutat niște oameni... a zis: Cel mai bun pentru Hidro este domnul... Acuma...

Plaveti: Nu știu, că mie nu mi-a zis nimeni până în ziua de astăzi. Deci...

Macovei: Păi, astea sunt discuții între trei, patru, cinci oameni. N-a fost scoasă pe piață să... începem lupta. Dacă o scoți pe piață o să înceapă o luptă...

Gheorghiu: Începe lupta! Da, sigur!”.

 

Până la urmă, Dan Iulius Plaveti a trebuit să se mulțumească cu patru ani la Complexul Energetic Oltenia. Știm cu toții că aproape a câștigat o selecție extrem de controversată, făcută de firma Arc Consulting Cluj Napoca, cea care în august anul trecut se ocupa de secția directorilor Hidroelectrica.

Să fie o coincidență faptul că aceeași firmă s-a ocupat de selecția directorilor Hidroelectrica și CE Oltenia, unde Macovei și Gheorghiu păreau să știe câștigătorii înainte de concurs?

 

Macovei: Implică-te un pic, te rog.

Plaveti: Ok. Păi, vor... caut o firmă.

Macovei: ...(neinteligibil)... la PNL, chestii. Și, dacă nu merge la Hidroelectrica și rămâne pentru CEO pe patru ani, atuncea securizăm unul din locuri.

Plaveti: Îhi”.

 

Reaminim că la începutul acestui an, cei de la Arc Consulting au făcut interviuri cu cei peste 30 de candidați pentru cele cinci posturi de director de la CE Oltenia. Au intrat doar trei candidați pe lista scurtă, adică trei dintre actualii directori, inclusiv Plaveti.

Despre interceptările cu privire la afacerile făcute de Plaveti cu acești "dubioși" vom reveni cu un articol, mâine.

Vizualizări: 14,008

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: