Anchetă

Licitații trucate la CE Oltenia - noi interceptări din dosarul DNA

Câteva luni cu telefoane și discuții ambientale interceptate la Complexul Energetic Oltenia le dau de lucru procurorilor anticorupție mulți ani de aici încolo. Nici nu mai are CE Oltenia atâția ani de funcționare, cât vor lucra procurorii la aceste dosare.

Sabotorii vă prezintă, în exclusivitate, modul în care managerul Dan Iulius Plaveti colabora cu șpăguitorii care îi promiteau postul de director general al Hidroelectrica.

Vorbim de licitații trucate, achiziții aranjate, plăți făcute preferențial și chiar firme blocate, dacă nu colaborau.

Vă reamintim că un anume Ion Macovei era intermediarul șpăgilor pe care unele firme private erau obligate să le plătească pentru a obține contracte sau pentru a le fi virați banii. Mai mulți directori din CE Oltenia au fost șpăguiți, dar premiul cel mare îi era promis lui Dan Iulius Plaveti, momit cu unul dintre cele mai râvnite posturi din companiile de stat, cel de director general la Hidroelectrica.

Macovei: Și dacă poate... poți să-l schimbi să fie... sau în cuantumul la asta, actul adițional așa și după aceea le faci tu cu ventilatorul?

Plaveti: Pot eu să dau drumul și la actul adițional și după aia văd și de ventilator, ce și cum. Deci, nu e...

Macovei: Bun, deci vezi dacă joi te vezi cu el și pui și tu o vorbă.
Plaveti: Da, da...

Macovei: Da domne se poate, dar ține și tu mai aproape de Nelu și de domnu... că e prea... și nu răspunde la telefon.

Plaveti: Da, am înțeles.

Macovei: Punctează un pic, te rog.

(...)
Macovei: Și ți-am dat facturile lui Brașov. Sunt șase sute și ceva de mii, dacă poți să faci și tu mâine măcar o parte.

Plaveti: Da, da, pot să-i plătesc mâine niște bani, o să mă uit exact să văd ce facturi are și...

Macovei: Și diferența poate săptămâna viitoare sau vineri, te rog eu frumos. Și lucrare să-i dea și lui ceva. Nu poți să scoți și tu ceva, nimic pentru el?

Plaveti: Păi noi am tot scos, noi am scos la licitație. El a zis că urmărește SICAP-ul cu ce scoatem, că noi am mai scos lucrări, care se potrivesc și el pe lucrările respective.

Macovei: A zis că s-a uitat, că n-a ieșit nimic”.

Și discuția continuă, Plaveti spunând că a tot scos la licitație lucrări consistente, de un milion și chiar mai mult.  Vă mai dăm și o parte din discuția lui Plaveti cu influentul Dan Ioan Gheorghiu, cu care aranja o achiziție de produse.

Plaveti: Și dup-asta vine unu și-ntreabă: polizoare de mână, câte sunt, zece, două, nouă, o sută?

Gheorghiu: Atât, da...

Plaveti: Cantitate mai mare de...

Gheorghiu: Da...

Plaveti: Ș-atuncea o să-nțelegem că alea sunt pe stoc, da altfel...

Gheorghiu: Da, da, n-ai ce să...

Plaveti: Deci, chestii de genul ăsta...

Gheorghiu: Da... ăă... Deci, Dane, ăă... orice întrebare apropo de... de... dă Hidroelectrica, răspunsul din partea mea și al ăstora care îi știu io va fi pozitiv.

Plaveti: Mulțumesc mult de... de ajutor”.

Procurorii precizează că listele cu produsele la care se face referire în discuția anterioară le-au fost puse la dispoziție cu Plaveti. Listele au ajuns și la Macovei, care urma să găsească un furnizor. Nu putem decât să presupunem că umflau prețurile, ca să le rămână și de șpăgi.

În dosar mai sunt discuții în care Dan Gheorghiu insista pentru efectuarea unor plăți către o firmă, deși Plaveti îi explica faptul că nu sunt facturi mai vechi de 30 de zile.

Cuplului Macovei - Gheorghiu îi stătea în gât un anume Ioan Popa, directorul de la Energomontaj, care probabil a uitat împărțeala. Cei doi îi cer de mai multe ori lui Plaveti să îl disciplineze pe Popa.

Macovei: ...(neinteligibil)... Popa. Deci... (neinteligibil)...
Plaveti: Pofim?

Macovei: Să-l lăsăm un pic așa în mare, nu?
Gheorghiu: Da, să-l lăsăm, că...

Plaveti: Păi să văd ce zice miercuri atuncea, Popa, că el o să vină cu jalba în băț să spună ceva, bănuiesc eu. Că nu vine până la Târgu Jiu...

Macovei: Eu vreau să vă spun o problemă și suntem oameni serioși la masă. Oriunde... Eu nu-l vorbesc de rău pe acest om, dar nici nu trebuie să știm că suntem buricul pământului și dacă sunt de la Energo, mi se cuvine tot, tot, tot...”.

Toate aceste discuții au fost interceptate de DNA în iulie - august anul trecut. Plaveti abia își începuse mandatul de câteva luni. Cam asta se întâmplă în timp ce Complexul Energetic Oltenia se micșorează de la o lună la alta și ca activitate, și ca personal. Prăduaiala continuă și ăstora nu le pasă decât de șpăgile lor. Salariații, compania, Gorjul, sistemul energetic, nimic nu contează.

Vizualizări: 15,984

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: