Anchetă

Masonul din CE Oltenia, intermediarul șpăgii - noi interceptări din dosarul DNA

“Sabotorii” vă prezintă astăzi noi interceptări din dosarul DNA, cu privire la șpăgile și traficul de influență de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Un dosar în care peștii mari încă au calitate de martor, nu de inculpat.

Ion Neamțu, șef al Departamentului Prevenire, Protecție și Securitate în Muncă (PSSM) din Complexul Energetic Oltenia, ar trebui să fie responsabil de condițiile de muncă din carierele miniere și termocentrale. În realitate, acest Neamțu, despre care se spune că ar avea un puternic spate politic, era în cărți pentru a deveni intermediarul șpăgii. Și urma să fie recompensat, potrivit interceptărilor, cu un post în Directoratul Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit documentului DNA, Ion Macovei, cel care alături de Dan Ioan Gheorghiu decid pe bază de șpagă ce afaceri se fac și ce afaceri nu se fac în CE Oltenia, i-a propus managerului Dan Iulius Plaveti să îl folosească pe acest Neamțu ca intermediar al șpăgilor.

“Macovei Ion a propus ca eventualele discuții, precum și remiterea unor viitoare sume de bani cu titlu de mită, să fie realizate prin intermediul acestei persoane Neamțu Ion (...). Macovei Ion l-a prezentat pe Neamțu Ion drept o persoană de încredere și influentă, având puternice legături în mediul politic (...). Macovei Ion a susținut că Neamțu Ion urmează să fie ales membru în Directoratul CEO, poziție din care îi va sprijini în derularea activităților infracționale” - acestea sunt doar câteva dintre aspectele reținute de procurorul DNA.

 

Ion Neamțu i-a fost recomandat lui Macovei pe filieră masonică, iar acesta din urmă a cerut la rândul lui referințe de la Plaveti. 

Iată o parte din convorbirea Macovei - Plaveti:

Macovei: Acuma, hai să luăm un punct important, care este sensibil.

Plaveti: Hm?

Macovei: A venit ă... un...

(conform imaginilor, Macovei Ion îi înmânează lui Plaveti Iulius - Dan un înscris, pe care cel din urmă îl citește și îl restituie).

Plaveti: Așa... Și de ce e sensibil?

Macovei: Păi, stai să ți-l... adică, sensibil... eu am vrut punctul... (neinteligibil)...

Plaveti: Da...

Macovei: ...când nu știi locul, nu cunoaștem personajul. Deci, a venit la Universitatea “Titu Maiorescu”...

Plaveti: ... (râde)... Îhi...

Macovei: Ă... După aceea a fost trimis... eu spun acum din... (neinteligibil)... de cum a ajuns Titu Maiorescu, după aceea a fost la... de acolo a fost trimis la domnul Dudu Ionescu.

Plaveti: La cine?

Macovei: La Dudu Ionescu.

Plaveti: La Ionescu?

Macovei: Dudu. Dudu Ionescu.

Plaveti: La Dudu. Aha.

Macovei: Așa, care este filiera noastră. Și a ajuns undeva și la Ambasadă și ... (neinteligibil, vorbește în șoaptă)”.

 

Pentru cei care nu au reținut din episoadele anterioare, precizăm că Dudu Ionescu este consilier de stat la Administrația Prezidențială, care, în perioada 1999-2000 îl avea consilier pe Eduard Hellvig, cel care ulterior a devenit șeful SRI. 

În continuarea discuției, aflăm că personajul misterios despre care discută Macovei și Plaveti este chiar Ion Neamțu. Iată continuarea discuției:

 

Macovei: Și acuma... (neinteligibil)... Păi, pune și tu o întrebare, ă... E om serios? Poate lucra cu el? Dacă e susținut, da sau...

Plaveti: Da... Deci, eu... oricum, în momentul de față, el este șeful la S.S.M. la mine. E șeful meu de S.S.M. și să zicem, noi lucrăm bine împreună. El, din păcate, uneori are... să zicem...

Macovei: Față... față de cine este, el e serios? Ai încredere?

Plaveti: Eu, da, da, da. Deci, eu unul, ce am vorbit cu el să facem pe stânga, să facem pe dreapta, să facem așa, el a fost foarte aliniat și a făcut, adică, nu.. și și-a văzut de treaba lui.

Macovei: Da...

Plaveti: Deci, omul nu, n-am ce să-i reproșez eu. Singurul lucru care i-l pot reproșa este că uneori e... să zicem...

Macovei: ... (neinteligibil)...

Plaveti: ... în relațiile cu ceilalți colegi. Nu! În relațiile cu ceilalți colegi de-ai lui, lumea se mai vaită că mai dă cu pumnul în masă sau face diferite lucruri când nu ar trebui să le facă, dar...

Macovei: ... (neinteligibil)...

Plaveti: ...nimeni nu e perfect!”.

 

După ce s-au lămurit că Neamțu este om de încredere, Macovei și Plaveti au discutat despre numirea acestuia în Directorat.

 

Macovei: Dacă putem să avem încredere, să avem un sprijin în co..., în directoratul tău de patru ani... (neinteligibil - vorbesc în același timp)...

Plaveti: Bineînțeles... el este genul de individ care atâta timp cât nu este el responsabil, lasă lucrurile să curgă, dacă nu e responsabilitatea lui directă.

Macovei: Bun! Și întrebarea este: dacă tu îmi spui da, pot să spun și eu, să... (neinteligibil)...”.

 

Într-o altă discuție, tot legată de Neamțu, Macovei aduce în discuție și SRI.

 

Macovei: Ești mai mult ca și frate. Un... (neinteligibil)... din Loja Națională, e vorba de SRI... mi-a propus și un om. Omul foarte serios... (neinteligibil)... eu nu l-am văzut, nu l-am cunoscut, l-am cunoscut exact când ți-am spus despre acel domnu Neamț.

Plaveti: Aha, Neamțu.

Macovei: A, el a fost... nu știu dacă a fost. Vine astăzi sau vine diseară. Nu știu...

Plaveti: Îhi!

Macovei: ... este chemat... (neinteligibil)... l-a preluat un domn care este tot în SRI. Nu știu cine este reprezentantul... (neinteligibil)...

Plaveti: Nici eu nu știu.

Macovei: ...pe parte economică... dar o să ți-l spun... și-atuncea cu rugăminte la tine, poate tu îl știi mai bine ca mine, eu l-am văzut de două ori în viața mea... mie mi-au... a vorbit cu oameni și mi-au spus ...(neinteligibil) ... te rog frumos cu Dan. De fapt, asta a fost urgența să-ți spun.

Plaveti: Îhi.

Macovei: Dacă vrei să rămână ca și om de legătură și om care există și ... (neinteligibil)... garantat că-l susține și pe... și... (neinteligibil)... de la București... și că, de acolo a venit discuția, că oamenii s-au dus la el...”.

 

În dosarul DNA nu sunt doar simple discuții. Neamțu chiar și-a intrat în pâine și i-a dat lui Plaveti un plic închis, conținând o propunere financiară emisă de o firmă care urma să se ocupe de arhivarea electronică a documentelor din CE Oltenia. Un contract de două milioane de euro, în baza unei licitații trucate, pe care o să câștige respectiva firmă, adică Stefadina SRL. Iar șpaga promisă lui Plaveti era de 15%, adică 300.000 de euro. Pentru că știa deja că este interceptat, Plaveti l-a întrebat pe Macovei dacă 15% nu este totuși cam mult. Iar Macovei, fraier, nu s-a prins și i-a răspuns sec: Nu.

Potrivit presei locale, Neamțu face parte din Loja Masonică ”Cavalerii Mesei Tăcerii”, unde Cosmin Trufelea, membru al Directoratului CEO, îi este ucenic.

Vizualizări: 13,139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: