Anchetă

Plaveti își pune “frățiorul” șef peste grupul pe gaze de la Turceni

Surse bine informate ne transmit că reprezentantul Complexului Energetic Oltenia în conducerea firmei care va realiza grupul pe gaze de la Turceni este un anume Andrei Gabriel Benghea-Mălăieși. Acesta ar urma să conducă firma de tip SpV înființată în parteneriat cu Tinmar Energy și să primească un salariu de 33.000 de lei lunar.

Dacă aruncăm o privire peste cariera profesională a lui Benghea-Mălăieși, zici că e frate de cruce cu Dan Iulius Plaveti, cel numit în ianuarie la conducerea Complexului Energetic Oltenia. La conducerea pe ultimul drum, pentru că Plaveti este omul trimis în Gorj să accelereze procesul de închidere a capacităților pe cărbune.

Interesant este că cei doi, Plaveti și Benghea-Mălăieși, erau în martie 2023 pe lista scurtă pentru conducerea Romgaz, o listă semnată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, tăticul băieților deștepți (vezi document).

Spunem că sunt băieți deștepți, pentru că i-am regăsit de-a lungul anilor în multe posturi cheie. De exemplu, în 2021, ministrul Drulă de la USR l-a înfipt pe acest Benghea-Mălăieși director financiar la TAROM. Dacă ne uităm în CV-ul lui Plaveti, vedem că și el a fost șef la TAROM prin 2016-2017.

Prin 2012, Benghea-Mălăieși era numit șef la Transelectrica, având susținerea ministrului liberal de atunci, Daniel Chițoiu. Ce să vezi, câțiva ani mai târziu, prin 2017, îl regăsim pe Plaveti în Consiliul de Administrație de la Transelectrica.

Priceput la multe, Plaveti a mai condus ANRE, Compania Națională de Aeroporturi București, CFR Călători și Hidroserv, dar și Benghea-Mălăieși are în palmares sinecuri la fel de bănoase precum CFR, Loteria Naţională, Imprimeria Naţională şi RomâniaFilm.

Cei doi oameni ai sistemului au și afaceri private, dar, dacă ne uităm pe declarațiile de avere, vedem că o sinecură la stat îți asigură într-o lună venituri cât toate afacerile private într-un an. 

Și ar mai fi o asemănare între cei doi, și Plaveti, și Benghea-Mălăieși au bani dați cu împrumut la persoane fizice. Mulți bani. Nu zicem că sunt cămătari sau ceva, doar că au dare de mână.

Păi, la un salariu de 33.000 de lei pe lună cât o să primească Benghea-Mălăieși de la SpV, dar tot din banii CE Oltenia, își permite. Și nici Plaveti nu câștigă mai puțin, chiar se aude că și-a negociat un salariu mult mai mare decât avea Burlan. 

Proiectul privind realizarea unui grup pe gaze la Turceni beneficiază de o finanțare de 167 de milioane de euro din Fondul de Modernizare. Hai la treabă....că-i potop de treabă! 

Vizualizări: 5,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: