Anchetă

Și-a riscat libertatea pentru 100 de lei. Cum a scăpat!

Gest incredibil al unei femei din Târgu Jiu, care este dependentă de jocurile de noroc. Aceasta este îndatorată până la gât și, pentru că nu mai primea credite pe numele ei, a ales să își falsifice cartea de identitate.

Practic, a aplicat pentru un credit online, băgând la întâmplare alt cod numeric personal decât al ei, până când i s-a aprobat un credit de 100 de lei. Pentru că i s-a cerut cartea de identitate, a scanat-o și a modificat CNP-ul.

S-a aflat de situație atunci când cea care are respectivul CNP a vrut să facă un abonament de telefonie mobilă, dar nu a putut, pentru că figura în baza de date a celor rău-platnici, pentru un credit de care nu știa.

A sesizat Poliția și a aflat astfel de situație. Cei 100 de lei datorie deveniseră între timp 214 lei, ca urmare a dobânzilor.

Iată cum este relatată povestea în documentul de la Judecătoria Târgu Jiu. “Cu ocazia audierii, suspecta a declarat că, fiind constrânsă de probleme financiare generate de dependenţa de jocurile de noroc, în cursul zilei de 23.07.2021, pentru a obţine un împrumut online de la ## CREDIT IFN. SA Bucureşti, a folosit un program de editat fotografii pentru a modifica poza cărţii sale de identitate, sens în care a modificat penultima cifră a codului numeric personal, CNP-ul fiind astfel modificat fiind CNP #############. Totodată a relatat că iniţial a încercat să obţină un împrumut financiar de la agenţia ## CREDIT IFN. SA Bucureşti, folosind datele sale personale, însă nu a reuşit, datorită faptului că mai avea un împrumut restant la o altă bancă. A mai arătat că în încercarea de a obţine împrumutul, a folosit telefonul mobil şi a modificat CNP-ul său în mod aleatoriu în aplicaţia ## CREDIT IFN. SA Bucureşti, până când a obţinut un CNP valabil, de forma #############, care aparţine persoanei vătămate. Suspecta a mai precizat că fiindu-i solicitată de aplicaţia ## CREDIT IFN. SA Bucureşti poză cu cartea sa de identitate şi o fotografie tip selfie cu cartea de identitate în mână, a decis să modifice o poză a cărţii sale de identitate, în vederea corelării CNP-ului de pe cartea de identitate cu cel introdus modificat în aplicaţie, sens în care cu ajutorul unui program de editat poze a modificat două fotografii (poza cu cartea sa de identitate şi fotografie tip selfie cu cartea de identitate în mâna) prin editarea penultimei cifre din CNP său, astfel cifra 4 a fost înlocuită cu cifra 5. Astfel, suspecta a încărcat cele două fotografii cu CNP-ul modificat în aplicaţia pentru solicitarea împrumutului la ## CREDIT IFN. SA Bucureşti, iar în baza celor două fotografii editate, i-a fost acordat un credit de 100 lei, deşi solicitarea a fost făcută pentru un împrumut de 1000 lei, împrumut pe care nu 1-a mai achitat. Suspecta a precizat că în încercarea de a achita suma restantă, în cursul lunii octombrie 2022, a contactat telefonic reprezentanţii ## CREDIT IFN. SA Bucureşti, ocazie cu care i-a fost solicitată o fotografie cu cartea de identitate şi, fiind conştientă că a încălcat prevederile legale în vedere obţinerii împrumutului, a decis ca de această dată sa nu mai săvârşească o altă faptă”.

Femeia care a comis fapta risca până la șapte ani de închisoare, dar procurorul a decis să renunțe la urmărirea penală. Iată cum a explicat: “Din analiza probelor administrate în cauză şi a împrejurărilor care au precedat şi succedat fapta comisă, a rezultat că nu există interes public în urmărirea acesteia. Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cauză, sunt aplicabile prevederile art. 318 alin. (1) din C. proc. pen., întrucât pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani şi având în vedere modalitatea şi mijloacele de săvârşire, precum şi urmările produse, prejudiciul fiind unul redus, persoana suspectei, care nu este cunoscută cu antecedente penale, a recunoscut şi regretat fapta comisă, s-a constatat că nu există un interes public în urmărirea acesteia”.

Judecătoria Târgu Jiu a confirmat zilele trecute renunțarea la urmărirea penală. Femeia a avut noroc de această dată, dar, dacă nu scapă de această dependență, riscă să recidiveze.

 

Vizualizări: 1,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: