Anchetă

Șoc! În timp ce Iulian Popescu face pe "controlorul" prin Prefectură, partenerul său ne "controlează'' prin buzunare. 

Ei se jură că nu fură, dar i-am prins cu rața-n gură. Așa ar trebui să sune imnul liberalilor de la Gorj. Azi e cazul să vorbim despre consilierul județean Mihai Sergiu Olaru, partenerul lui Iulian Popescu, care a încasat aproape un milion de lei de la stat să afle...ce gândesc moldovenii! Nu este o glumă! 

Peste 700 de mii de lei. A fost cea mai mare finanțare nerambursabilă acordată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, în 2023. Banii au ajuns în conturile firmei Noarim Group SRL, care îi aparține consilierului județean de la PNL Gorj, Mihai Sergiu Olaru.

 

Proiectul presupune scanarea cu ajutorul inteligenței artificiale a Republicii Moldova, cu scopul declarat de a realiza profilul comportamental și emoțional al societății. 

Așa-zisul studiu a fost finalizat de anul trecut, dar rezultatele sunt ținute la secret. Dar nu vă imaginați ceva prea pompos deși sună. Și vă rugăm să nu râdeți că râdeți pe banii voștri. 

Ce s-a întâmplat în concret? Mai exact, proiectul a procesat peste 30 de mii de articole din presa Republicii Moldova și a răspuns unui set de 47 de întrebări-cheie în baza cărora softul respectiv a realizat diagrama profilului comportamental și emoțional al societății moldovenești.

 

Ceva ce se putea face aproape gratis

Specialiștii spun că acest lucru s-ar fi putut face cu un soft gratuit. Nu era nevoie de o licență care să coste peste 260 de mii de lei, atât cât a declarat firma lui Olaru că a costat închirierea licenței software.

Valeriu Pașa, expert din Republica Moldova, atrage atenția că nu poți găsi răspunsuri la unele întrebări complexe cu ajutorul unui soft. „Nu înțeleg cum poți să afli în baza unei analize a spațiului public câți moldoveni aparțin unei mitropolii și câți alteia. În teorie sună interesant și util. Eu rămân sceptic privind posibilitățile AI pe astfel de subiecte. Dacă realizează măcar 20% din obiective, merită tot banii, dar sunt prudent până văd rezultatele. În ceea ce privește rețelele sociale, nu înțeleg cum au evitat conturile false, boții, tot ecosistemul care produce în mod premeditat dezinformare”, a comentat Valeriu Pașa, pentru Presshube.

Mai mult, răspunsurile la unele întrebări se pot găsi în anumite statistici publice, cum ar fi Barometrul Opiniei Publice sau Anuarul statistic din Republica Moldova. Totodată trebuie punctat că agenda presei din Republica Moldova este profund influențată de sursa de finanțare, iar această agendă nu reflectă neapărat profilul societății moldovenești, fiind mai degrabă receptorul ei. Logic să fie așa, fiindcă așa este în toată lumea asta. 

 

Profit triplu cu patru angajați

Cifra de afaceri a firmei Noarim Group, în anul 2022, potrivit site-ului termene.ro, a fost de aproape 2 milioane de lei. Firma are doar patru angajați. În anul 2022, firma a declarat un profit de peste 300 de mii de lei, de trei ori mai mare decât în 2020, de exemplu.

Olaru și Iulică Popescu, BFF

Nu e o noutate pentru cine știe că Olaru și prefectul Iulian Popescu sunt Best Friend Forever și la partid, și în afaceri. E de notorietate faptul că, pe lângă faptul că se afișează des împreună, consilierul județean i-a și plătit prefectului publicitate politică pe site-urile de socializare. Chiar societatea sa a achitat 7.000 de euro exclusiv pentru candidatul Iulian Popescu. În plus, firma sa e abonată și la banii statului, având mai multe contracte încheiate cu instituții ale statului. Printre acestea, Direcția pentru Cultură Gorj pare mare fan Noarim Group. La o simplă căutare pe site-urile de licitații publice, aflăm că, de mulți ani, instituția cumpără de la Noarim Group licențe windows, echipamente informatice, toner pentru imprimante sau hârtie. Se adaugă mai multe licee sau primării din județ. 

 În altă ordine de idei, vă avertizam tot timpul că diversiunile sunt parte din strategia clasei politice. Dau drumul la baloane de săpun, toată lumea cu ochii într-acolo, timp în care...degețele complicilor se plimbă finuț prin buzunarele noastre.  Neatenția și nebăgarea de seamă costă! 

Vizualizări: 6,461

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: