Anchetă

Șefii CEO falsifică adevărul! Grupul 5 de la Termocentrala Rovinari nu poate funcționa - conform OUG 108/2022!

Complexul Energetic Oltenia a transmis un drept la replică (de lene, sau din alte motive, comunicatele CEO sunt întotdeauna fără diacritice. Limba română e supusă, constant, la grele suferințe), anunțând că grupul 5 de la Termocentrala Rovinari va intra în funcțiune în luna decembrie a acestui an.

 

În comunicat se menționează că am publicat informații false: ”Ca urmare a articolului aparut in presa locala, in data de 31.05.2023, cu titlul „Grupul 5 de la Termocentrala Rovinari, fără aviz de funcționare. Mâine se pune lacătul pe alte două”, pentru corecta informare a opiniei publice, precizam urmatoarele:

 

„Grupul 5 de la Termocentrala Rovinari, fara aviz de functionare” este o afirmatie care nu corespunde realitatii, grupul avand licenta ANRE de exploatare comerciala in vigoare.

 

„CEO riscă să nu mai poată pune grupul 5 în funcțiune.” este, de asemenea, o afirmatie falsa. Acest grup va fi pus in functiune in decembrie 2023.

 

Mentionam ca, pentru redactarea articolului, CE Oltenia nu a primit nicio solicitare de informatii cu privire la subiectul abordat”, comunică șefii companiei într-un drept la replică, transmis miercuri.

 

Ei bine, realizăm, încă o dată, că administrația CEO nu face decât să mistifice realitatea, ca să nu spunem că minte cu mult tupeu. Deci: Grupul 5 de la Rovinari nu poate fi pus în funcțiune, pentru că are această interdicție dată de OUG 108, actul guvernamental pentru decarbonizare, adoptat în luna iunie a anului trecut. 

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență 108, în care a specificat clar, în art. 2 ”Se interzice punerea în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepția capacităților pentru care s-au emis licențe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”. 

 

Ori, grupul 5 de la Rovinari a primit licența abia în luna noiembrie 2022, ulterior OUG 108/2022, și redăm momentul cu informația următoare, din 21 noiembrie 2022, publicată în presa locală, dată de șeful PSD Gorj, deputatul Mihai Weber: “Au fost tot felul de interpretări ale acestui demers, care, până la urmă, a fost un demers făcut pentru o instituție din Gorj, fundamentală pentru soarta județului, CEO. S-a rezolvat această chestiune, eu zic foarte importantă, pentru că vorbim despre un grup al acestei unități economice, grup care risca să nu mai primească licența de funcționare, care i-a fost retrasă în urmă cu câțiva ani, grup care a fost modernizat cu sume consistente de bani. Era o ordonanță care, în momentul în care își produce efectul, se promulga, practic, nu se mai putea obține nicio licență la niciun grup. Am și făcut trimitere exact la amendamentul care s-a trimis și nu știu cum a ajuns acolo, pentru că în ziua în care această ordonanță a ajuns să fie votată au apărut tot felul de amendamente pe care, cel puțin, din punctul de vedere al PSD, nu cred că le-am cunoscut. S-a întâmplat exact cum s-a întâmplat și cu Ordonanța decarbonizării, când forma inițială a fost trimisă Comisiei Europene fără să fie trimisă în dezbatere publică, fără să fie cunoscută în România, ordonanță care prevedea dezafectarea ireversibilă a grupurilor”, spune deputatul.

 

Vasile Tivig, salariat al CEO, protestatar pentru aplicarea Legii 197, membru al Sindicatulșui Energia Rovinari, a declarat: ”Grupul 5, legal, conform legilor din momentul de față, nu au voie să-l pună în funcțiune, pentru că nu era autorizat în iunie, când s-a dat OG 108, unde scrie clar că este interzisă punerea în exploatare a unităților nelicențiate la acea dată. Ori, grupul 5 a primit licența de exploatare în noiembrie, când am fost noi la București…. Are aviz, dar e obținut după OG 108, pentru că l-a obținut abia în noiembrie, iar OG 108 a intrat în vigoare în iunie, cu cinci luni mai devreme. Conform Constituției, ordonanțele de urgență intră imediat în vigoare fiindcă de asta sunt ”de urgență”. A fost publicată în Monitorul Oficial. Complexul Energetic Oltenia a fost prins cu doar două grupuri, fără grupul 5”, a declarat acesta la Sud FM, chiar miercuri. 

Și ne mai amintim că și Daniel Burlan, fostul manager, era îngrijorat de faptul că au uitat unii să prindă grupul 5 în PNRR. 

Cât privește faptul că ne asigură administrația CEO de faptul că grupul va funcționa în decembrie, vă reamintim că dați asigurări din astea de vreo patru ani încoace, de două - trei ori pe an. Facem pariu că nu porniți grupul în 2023?

Redăm articolul ”incriminat”, pentru o edificare completă a cititorilor noștri: https://www.sabotorii.ro/articol/grupul-5-de-la-termocentrala-rovinari-fara-aviz-de_14811.html

 

Vizualizări: 4,990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: