Actualitate

Grupul 5 de la Termocentrala Rovinari, fără aviz de funcționare. Mâine se pune lacătul pe alte două

Nici până acum nu există un aviz de funcționare pentru grupul 5 de la Termocentrala Rovinari. Cu toate acestea, de mâine, 1 iunie, va fi închis oficial grupul 3 al termocentralei, dar și grupul 7 de la Turceni. Ultimul va trece în conservare, dar, așa cum știe toată lumea, acesta nu va mai fi redeschis vreodată. 

Ultima ordonanță privind decarbonarea prevede în mod expres, interzicerea punerii în funcțiune a altor capacități de producere a energiei pe cărbune. Mai mult, grupul 5 nu figurează nici în PNRR, deși este o investiție finalizată în proporție de peste 85%. Despre această problemă, fostul șef al CEO, Daniel Burlan, a spus că este o ”scăpare” în PNRR. Nimeni n-a mai rezolvat ”scăparea” și, astfel, CEO riscă să nu mai poată pune grupul 5 în funcțiune.

 

Grupul 5 - investiție de peste 140 de milioane de euro 

 

Fix în iunie, acum opt ani, în 2015, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a aprobat o investiţie de 140 milioane de euro la grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari.

 

Lucrările erau programate să se desfășoare pe o perioadă de cinci ani. „Este o investiţie importantă, din care a demarat deja prima etapă, adică cea pregătitoare a lucrărilor. Finanţarea va fi asigurată din bugetul de la Complexul Energetic Oltenia în următorii cinci ani. De asemenea, este cert şi faptul că nu vom mai plăti certificate verzi pentru energia pe care o consumăm. Vom mai primi suma de 18 milioane de euro pentru servicii de sistem. Banii trebuia să îi primim încă de la începutul anului“, spunea atunci Laurențiu Ciurel, fost manager al CEO.

 

”Investiţiile realizate de CEO în ultimii ani pentru modernizarea grupurilor se ridică la peste un miliard de euro, fiind singurul producător de energie pe cărbune din ţară care s-a conformat la cerinţele UE şi are şi autorizaţii de mediu”, scria Adevărul.ro, în anul 2015.

Vizualizări: 2,093

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: