Anchetă

Achiziţii fictive într-o companie a Ministerului Energiei

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 39 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, din subordinea Ministerului Energiei. 

Mai mulţi angajaţi ai acesteia ar fi făcut circa 500 de achiziţii fictive în numele companiei, însuţindu-şi banii.

„În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat”, anunță DIICOT.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele și serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate - Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

La sediul DIICOT vor fi audiate 19 persoane.

Vizualizări: 1,526

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: