Politică

Romanescu, apel public pentru desființarea pensiilor speciale

Primarul de la Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a făcut un apel public către parlamentari să desființeze pensiile speciale pentru că periclitează soarta proiectelor finanțate prin PNRR.
Primăria Târgu Jiu are proiecte finanțate astfel în valoare de 70 de milioane de euro, majoritatea banilor venind în municipiu pentru construirea de locuințe dedicate tinerilor, reabilitarea energetică a școlilor și a unor blocuri.
Romanescu este de părere ca parlamentarii ar putea negocia, însă, prelungirea termenelor în ceea ce privește producția energetică pe cărbune, dar are rezerve în acest sens, susținând ca mulți abia așteaptă sa se desființeze Complexul Energetic Oltenia pentru a putea beneficia de anumite proiecte pe care le au deja pregatite:
"Cu riscul de a deranja, nu pot să nu susțin public faptul că pensiile speciale au devenit o piedică în calea tuturor proiectelor ce vizează viitorul municipiului nostru. Știm la acest moment, că una din condițiile impuse de Comisia Europeană pentru accesarea fondurilor este chiar eliminarea pensiilor speciale, ceea ce nu mai lasă loc la interpretări. Pierderea fondurilor pe care le primim de la Uniunea Europeană ar fi o lovitură extrem de dură și dau aici ca exemplu municipiul Târgu Jiu: noi am contractat prin PNRR 70 de milioane de euro (am primit finanțare pentru 600 de apartamente, reabilitarea energetică a multor școli, anvelopare de blocuri...). Bugetul de stat nu ne-ar putea asigura niciodată astfel de sume. Ar fi păcat să pierdem acești bani, noi și alte localități din țară, doar de dragul pensiilor speciale. Aș putea beneficia de o astfel de pensie, dar, fără niciun gram de populism o spun, este imoral și nemerituos pentru indiferent ce politician! Fiecare trebuie să beneficiem de pensii conform contribuției, ca orice cetățean. 
 Parlamentarii au obligația de a înțelege că interesul cetățenilor nu se negociază, ci trebuie să primeze!
În același context, dacă există ceva ce trebuie renegociat din acest PNRR și pentru care parlamentarii noștri ar trebui să lupte, este prelungirea termenelor în ceea ce privește producția energetică pe cărbune. Aici, da, trebui renegociate condițiile pentru fondurile prin PNRR. Nu o spun ca specialist, ci ca om ancorat în realitate, asta pe lângă faptul că am urmărit foarte atent opiniile unor persoane avizate, lipsite de orice alte interese ascunse. 
Trebuie să recunosc că sunt rezervat în acest sens, când știu că sunt politicieni care abia așteaptă să se închidă CEO pentru că au deja pregătite terțe proiecte prin care să "absoarbă" bani din PNRR. Am încercat să mă exprim cât se poate de elegant, însă-i prea evident faptul că interesul României, interesul Gorjului, interesul cetățenilor, este lăsat, încă o dată, de izbeliște! 
Când minimul progres pe care îl așteptăm cu toții este condiționat de două aspecte - pensiile speciale și producția energetică - renunțați instant la primul și negociați-l pe cel de-al doilea. Este pe cât de uman, pe atât de necesar!"

Vizualizări: 3,616

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: