Politică

Prefectul a ochit suma de 256 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE

Dacă se vor strânge dovezi (documente) că pagubele produse de cutremure au atins bugetul pe regiune, nu vor fi luate fonduri ”de la bugetul țării”.

Devizul provizoriu al daunelor provocate clădirii Prefecturii Gorj de lanțul de cutremure care s-au produs în județ, din luna februarie și până în prezent, arată că, pentru consolidarea și reabilitarea  clădirii istorice, este nevoie de suma de 13 milioane de euro. Prefectul Cristina Cilibiu consideră că acești bani trebuie atrași din Fondul de Solidaritate și nu de la Guvern prin Compania de Investiții. 

Numai că sumele din Fondul de Solidaritate se acordă pe regiuni, iar S-V Oltenia trebuie să documenteze că pagubele în urma cutremurelor din județele Gorj, Dolj, Olt, Mehedinți și Vâlcea se ridică la cel puțin 256 de milioane de euro.

”Ne-ar fi mult mai ușor și nouă și bugetului țării să găsim această posibilitate, să luăm bani europeni, bani care sunt destinați tuturor țărilor care fac parte din Uniunea Europeană în cazul în care se întâmplă astfel de situații de urgență. Și atunci, asta este prioritatea noastră, să centralizăm la nivelul județului Gorj tot ceea ce a fost afectat, care ar fi sumele, iar la nivelul ministerului se centralizează tot ce s-a întâmplat în regiunea Sud-Vest Oltenia, ca să depășim primul prag, acela de 256 de milioane de euro la nivel de regiune, pentru a putea lua bani din acest fond de solidaritate.  Se vor centraliza pagubele la nivelul județelor din regiunea de sud –vest. Clar, cel mai grav afectat a fost Gorjul, noi, în momentul de față, centralizăm aceste sume și sperăm să găsim soluția cea mai bună pentru ca această clădire să intre în reabilitare”, a spus prefectul, la Radio Infinit.

Sala Maură, grav deteriorată 

Sala Maură este într-o stare foarte gravă de deteriorare și a fost din nou afectată după cel de-al treilea cutremur semnificativ, de 4,9 grade care a avut loc luni, 20 martie. ”Inițial a fost de 5,1, pe site-ul INFP, apoi a fost revizuit la 4,9. S-a simțit destul de tare, a fost foarte dur. Am intrat să văd starea Sălii Maure, toată este afectată, au căzut din nou bucăți mai mici sau mai mari, nici măcar ușile nu se mai închid, iar în momentul de față e imperios necesar să găsim o soluție pentru ca această clădire să intre într-un program de consolidare și reabilitare. Mai ales partea veche a clădirii, pentru că toată clădirea este monument istoric dar va fi destul de greu să mai refacem clădirea, Sala Maură, arhitectural, așa cum este ea în momentul de față, dacă starea ei de degradare continuă. Avem două posibilități: una este Compania Națională de Investiții unde suntem într-un parcurs, avem câteva acte de făcut și depuse documentații pentru a intra în acest program de consolidare, reabilitare și modernizare, iar zilele astea am găsit o nouă soluție care ar putea veni în ajutorul nostru, este vorba de fonduri care vin din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Toate aceste clădiri care au fost afectate la nivelul S-V Oltenia sunt centralizate la nivelul Ministerului Dezvoltării și MAI și atunci să vedem dacă se trece pragul de 256 de euro la nivel de regiune”, a mai spus Cristina Cilibiu.

 

Vizualizări: 1,600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: