Anchetă

Raed Arafat, acuzat de corupție în plină pandemie. Sume uriașe, prețuri de patru ori mai mari!

Tribunalul București va soluționa abia la anul cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale pe numele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta este suspectat de infracțiuni de corupție legate de achizițiile de echipamente medicale din anul 2020, pe care România a plătit dublu sau cvadruplu față de prețul pieței.

Raed Arafat este vizat de DNA în legătură cu modalitatea prin care, în martie 2020, au fost achiziționate 300 de ventilatoare pentru bolnavii COVID, din Germania și din China, pentru care România a plătit, în avans, mai mult decât ar fi trebuit. Dosarul se judecă la Tribunalul București, în cameră de consiliu, iar următorul termen a fost stabilit, luni, pentru 31 ianuarie 2022.

Din rapoartele Curții de Conturi reiese că respectivele echipamente medicale aveau un preț de piață de 26.000 de lei (cele din Germania) sau de 7.000-10.000 de lei (cele din China).

Cu toate astea – din motive care fac obiectul dosarului penal – România le-a luat la 56.000 de lei / bucată.

Prejudicii estimate la peste 300 de milioane de lei numai la achizițiile de echipamente

Curtea de Conturi a realizat următoarele rapoarte cu privire la achizițiile de echipamente medicale din anul 2020, pe baza cărora a formulat sesizări la DNA:

 
 

Raport de control nr.40608/07.07.2020 la Ministerul Sănătății. Inspectorii au identificat posibile infracțiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, iar prejudiciu estimat este de 2.875.160 de lei.

Raport de control nr.5442/07.07.2020 pct.C.1 la IGSU. Posibila faptă identificată: abuz in serviciu. Prejudiciu estimat: 10.931.460 de lei.

Raport de control nr. 5442/07.07.2020 pct.A.1 la IGSU. Posibila faptă identificată: abuz în serviciu. Prejudiciu estimat: 4.272.180

Raport de control nr.40628/08.07.2020 la Unifarm. Faptele identificate: abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 319.807.361 de lei.

Raport de follow-up nr.40859/15.07.2020 la Unifarm. Faptele vizate: art.64 din Legea nr.94/1992, republicată. Prejudiciu estimat 536.756 de lei.
 

Ultimele două rapoarte legate de activitatea Unifarm și de achizițiile de echipamente medicale în primele zile de pandemie, cu nerespectarea prevederilor legii achizițiilor publice, s-au concretizat într-un dosar penal, care se judecă pe rolul Tribunalului București. În acest dosar este vizat Adrian Ionel, fost director al Unifarm, despre care Ziare.com a relatat aici.

Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Fostul șef al Unifarm va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

 

Cu privire la achizițiile care îl privesc pe Raed Arafat, inspectorii Curții de Conturi notează că în data de 19.03.2020 au fost încheiate următoarele contracte, la solicitarea Ministerului Sănătății și a IGSU:

 

- 20 aparate RT- PCR la prețul de 77.000 USD/bucată plus TVA,

- 200 buc. ventilatoare la prețul de 56.000 USD/bucată fără TVA, (din Beijing, China)

- 100 buc ventilatoare Drager Evita V300 la prețul de 56.000 USD/bucată fără TVA (din Germania)
 

„Din analiza modului de întocmire/derulare a contractului de achiziție, s-a constatat că CN UNIFARM SA a contractat aparatură medicală (20 aparate RT PCR și un număr de 300 ventilatoare) în valoare de 80.080 de lei care nu a fost livrată de către furnizor până la data de 15.05.2020”, se arată în raportul Curții de Conturi, citat de Hotnews.ro.

Curtea de Conturi a descoperit că, prin contractul care a fost încheiat cu furnizorul, autoritatea contractantă nu a solicitat niciun fel de specificații tehnice care să justifice prețul la care au fost achiziționate echipamentele medicale.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit urmatoarele nereguli: „S-a constatat că un ventilator Drager Evita V300 se regăsește cu un preț de vânzare de 26.380 USD/bucată. La acest preț furnizorul acordă o reducere de 10.000 USD, astfel încât prețul final este de 16.380 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost contractate de către CN UNIFARM SA”.

„Pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost achiziționate de către CN UNIFARM SA”.
 

De ce a plătit România în avans. Explicațiile lui Raed Arafat

Acum, judecătorii au pe rol cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale pe numele lui Raed Arafat în legătură cu achizițiile de la IGSU.

„Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate de la o firmă din Elveția pe fonduri europene și de la o firmă din Coreea pe fonduri din bugetul de stat. În ambele cazuri s-au plătit sume în avans în limita prevederilor legale, avansul plătit pentru cele două firme era să garantăm că urmează să le luăm, fiind o piață volatilă și extrem de greu de lucrat cu ea pe timpul pandemiei și urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme în obținerea echipamentelor la timpul pe care l-au promis pentru că a apărut problemele la nivelul fabricii care livrează echipamentele respective, probleme confirmate la momentul respectiv și de ambasada noastră. A fost luată decizia la momentul respectiv de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind avansul înapoi, dorind să vină tot cu echipamentele, IGSU s-a îndreptat împotriva celor două firme la instanțele românești unde sunt două procese în curs pentru recuperarea avansului sau eventual pentru obținerea echipamentelor care erau prevăzute în valoarea avansului. Aici nu mai putem vorbi de o pagubă produsă, este o situație comercială într-un contract comercial care se rezolvă pe linia instanței”, a declarat Raed Arafat pe data de 21 mai 2021 la Antena 3.

Șeful DSU se apără: „Un raport plin de acuzații incorecte”

Șeful DSU a arătat că acuzațiile cuprinse în rapoartele Curții de Conturi sunt „incorecte”.

„Vorbim de raportul Curții de Conturi, pe care noi l-am contestat, era plin de acuzații incorecte asupra unor procese care nu erau finalizate. Când s-a scris raportul despre această pagubă nici măcar nu era finalizat procesul în unele achiziții. Atunci după mai multe discuții, unele aspecte contestate de noi au fost acceptate, și altele care au fost trimise deja la DNA au rămas așa cum erau ele prevăzute în raport, motiv pentru care IGSU s-a îndreptat împotriva raportului Curții de Conturi în instanță. Acest proces a fost recent intentat de IGSU pentru a discuta raportul la nivelul instanței. Sunt foarte multe aspecte acolo care trebuie discutate până se decide în final că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului”, a mai spus Arafat pentru sursa citată.

 

Vizualizări: 5,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: