Anchetă

Pește împuțit la Lidl, în Târgu Jiu. Poftă bună, ambasadelor!

Un gorjean a mers marți la un magazin Lidl să cumpere pește, iar când a ajuns acasă a văzut că este expirat și împuțit. A mers cu bonul să îl ducă înapoi, iar cei de la magazin i-au propus să-i returneze banii. 

Numai că nu de bani este vorba aici, ci de faptul că magazinele marilor reteileri își vând "borhotul" în România, fără să aibă vreun stres și fără să fie deranjați. Dacă totuși se mai găsește câte un inspector curajos... este dat ulterior de toți pereții.

Protecția Consumatorului a dat câteva amenzi consistente în ultima vreme unor supermarketuri, tupeu sancționat de ambasada Franței la București.

Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) a închis temporar raioane ale supermarketurilor Lidl, Profi şi Carrefour din Ploieşti, printre neregulile constatate aflându-se produse cu termenul limită de consum depăşite, murdărie şi muşte în spaţiile de producere a pâinii şi a produselor de cofetărie. Au fost controlate 7 magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale şi cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 lei.

Controale și amenzi au fost în noiembrie și în București, la Auchan Romania SA, la magazinele Mega Image și Cora, dar și la altele. Gândaci, mizerie, produse expirate, pentru care au fost date amenzi și suspendate activități.

Potrivit unor surse, ambasadorul Franței ar fi intervenit în apărarea Auchan, la Ministerul Economiei. Oficial, cei de la ambasadă au negat o astfel de implicare, care ar fi în afara legii. 

Tâmpiți trebuie să fim ca să credem că sunt lipsiți de implicare. Peste 90% din produsele aflate în rafturile marilor marketuri au prețul aliniat țărilor vestice, însă calitatea... nu are nicio legătură. Suntem serviți cu "borhot categoria 3". 

Lesne de înțeles de ce nu ne-au fost acceptate prin PNRR și investiții în irigații și agricultură. Ce rost are? Românul papă ce-i dai, adică ce ne livrează producătorii din import. Că merindele au "gust de anul trecut"... nici asta nu contează. Compensează cu ambalajul.

În tot acest timp, producătorilor autohtoni nu doar că le-a lipsit susținerea, dar au mai fost și tocați mărunt de tot felul de organe de control. Aceeași soartă o au și micile magazine de cartier. Strivite sub bocancii legiuitorului, care doar atâta poate. La marii reteileri... nu se poate. Nu se poate fiindcă le iau ambasadele bocancii și îi lasă desculți.

Vizualizări: 7,518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: