Actualitate

Cum arată planul de restructurare revizuit al CE Oltenia - DOCUMENT

Planul de restructurare "servit revizuit" al Complexului Energetic Oltenia nu a fost dat publicității nici măcar în rezumat. Pe site-ul Comisiei Europene apare totuși un grafic de închidere a grupurilor energetice. O închidere accelerată.

Reamintim că societatea avea înainte de restructurare 12 grupuri energetice: 4 la Rovinari, 4 la Turceni, 2 la Craiova și 2 la Ișalnița.

Anul trecut a închis două blocuri energetice și anume grupul 3 Turceni și grupul 8 Ișalnița. Închidere definitivă, cu pierderea licenței.

În acest an a externalizat cele două grupuri de la Craiova și trebuie să mai închidă la 31 decembrie grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, iar grupul 4 Turceni ar trebui să intre în rezervă tehnică.

Cu alte cuvinte, după 1 ianuarie 2023, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să funcționeze cu următoarele grupuri: 4, 5 și 6 Rovinari, 5 Turceni și 7 Ișalnița, iar grupul 4 Turceni ar rămâne în rezervă tehnică. Facem precizarea că grupul 5 Rovinari este încă în modernizare.

În 2024 ar trece și grupul 7 Ișalnița în rezervă tehnică, așa că ar mai rămâne doar patru grupuri funcționale, presupunând că până atunci va fi pus în funcțiune grupul modernizat de la Rovinari.

Anul 2025 ar fi ultimul cu trei grupuri în funcțiune - 5 și 6 Rovinari, 5 Turceni -, dar și cu trei grupuri în rezervă, adică 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița.

Din 2026, CE Oltenia ar fi aproape istorie, în sensul în care vor mai rămâne doar trei grupuri în rezervă, și anume 5 și 6 Rovinari și 5 Turceni.

Grupul de la Turceni ar urma să fie închis în 2029, iar grupurile de la Rovinari în 2030.

Informațiile apar în Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeana prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, o decizie în care toate informațiile importante au fost înlocuinte cu “puncte, puncte”, dar cumva a scăpat acest grafic.

Acest plan de restructurare este mult mai dur decât cel inițial, care prevedea închiderea în acest an doar a grupului 3 Rovinari, iar grupul 7 Turceni ar fi fost închis abia în 2025. Pe planul inițial, grupurile 4, 5, 6 Rovinari, 4 și 5 Turceni ar fi funcționat până în 2030.

Dar, ca să nu mai înțeleagă nimeni nimic, ordonanța decarbonizării este mai dură decât planul de restructurare, pentru că prevede că șase grupuri ale CE Oltenia vor trece în rezervă tehnică în perioada 2023 - 2030. Iată textul: “Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectiv grupurile energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7, Rovinari 4, 5 și 6, în total 1.965 MW putere instalată, constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național”. 

Cu privire la cele două grupuri care trebuie închise la finalul acestui an, ordonanța precizează că “închiderea poate fi amânată în situații justificate la solicitarea Operatorului de transport și sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. și se constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2026”.

Multe incertitudini, clar este doar că nimic nu va mai fi la fel după 1 ianuarie 2023.

Pe final, atașez un citat din luna iunie al publicației engleze ICIS, publicație în care se arăta că energia din Ucraina este cu 70% mai ieftină decât cea produsă în România. La acel moment, propagandiștii, în cor cu Ursula von der Leyen, salutau primele exporturi de energie ale Ucrainei spre România. 

"Un trader din România a declarat pentru publicația londoneză că importurile sunt foarte atractive, în condițiile în care prețurile spot din Ucraina sunt în prezent de circa 78,50 euro/MWh, cu aproape 75% sub cele de 301,50 euro/MWh de pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România".

Pentru cine nu înțelege, poate da timpul înapoi la... producția de celuloză spre exemplu. Ne-au servit din import la juma' de preț de costuri de producție din România. După ce producția autohtonă a falimentat, prețurile au explodat. Nu învățăm nimic sau mai bine zis, avem voie să învățăm doar nimic!

 

Vizualizări: 4,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: