Actualitate

Grupurile CE Oltenia mai pot funcționa prin hotărâre de guvern. Ce spune Articolul 19!

Articolul 19 din ordonanța decarbonizării, devenită lege, lasă o portiță pentru funcționarea pe mai departe a grupurilor energetice de la Complexul Energetic Oltenia.

Iată textul articolului: “În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.

Pe de altă parte, reținem că, din 2023, toate grupurile CE Oltenia trec în rezervă tehnică. Iată ce scrie în Legea decarbonizării. “(3) Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectiv grupurile energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7, Rovinari 4, 5 și 6, în total 1.965 MW putere instalată, constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național.(4) Pentru asigurarea siguranței și stabilității Sistemului electroenergetic național, termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, totalizând 660 MW (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), poate fi amânat în situații justificate la solicitarea Operatorului de transport și sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. și se constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2026”.

Practic, dintr-un anumit punct de vedere, ordonanța pare mai dură decât planul de restructurare. Potrivit planului de restructurare revizuit, CE Oltenia ar trebui să aibă anul viitor cinci grupuri funcționale (cu tot cu cel de la Rovinari aflat în modernizare), unul în rezervă și două ar trebui să le închidă. În 2026 ar mai avea trei grupuri funcționale și trei în rezervă, iar din 2027 până în 2030 doar trei în rezervă.

Vizualizări: 2,604

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: