Anchetă

Cum au reușit românii să fure motorină de milioane de euro dintr-o bază militară NATO

Șapte persoane au furat timp de patru ani motorină de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Presa a reușit să afle, pe surse judiciare, cum a fost posibil.

 

Cele şapte persoane lucrau la o societate comercială din Constanţa ce se ocupa cu administrarea generatoarelor din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu. Practic, cei şapte alimentau generatoarele cu motorină. 

La intervale bine stabilite de timp, angajaţii societăţii comerciale veneau la baza militară Mihail Kogălniceanu cu cisterne pline cu combustibil pentru a alimenta generatoarele. La intrarea în bază, respectivii prezentau documentele justificative, după care îşi continuau drumul cu cisternele până le fiecare generator. 

Numai că cei şapte nu alimentau generatoarele cu cantitatea de combustibil conform contractului şi documentelor, ci îşi păstrau şi ei o cantitate cu care plecau în cisternă. Iar la ieşirea din baza militară nimeni nu avea cum să verifice dacă în cisternă mai este sau nu combustibil. 

La un moment dat, a ieşit la iveală alimentarea redusă cu carburant a generatoarelor din cadrul bazei militare, iar în luna aprilie a acestui an autorităţile americane au sesizat DIICOT. 

Au urmat luni întregi de verificări, strângeri de documente, monitorizări şi interceptări, iar în final toată operaţiunea a fost devoalată. 

Prejudiciul reclamat de către guvernul federal al SUA se ridică la aproximativ două milioane de dolari.

Vizualizări: 4,416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: