pamFLEȚI

Norvegia își pregătește cadrul legislativ să "chișe" Europa-n freză. Trink!

Pe măsură ce criza energetică se adâncește, Norvegia se pregătește să limiteze exporturile de energie. Este primul semnal de "solidaritate europeană" în situația unei crize reale. 

Norvegia este unul dintre cei mai importanți exportatori de energie electrică din Europa, trimițând aproximativ o cincime din producția sa vecinilor, dar, odată cu scăderea bruscă a producției, simultan cu creșterea cererii la export, guvernul a decis să acționeze acum pentru a preveni penuria internă în această iarnă.

„În practică, aceasta va implica mecanisme de control care limitează posibilitatea exportului în cazul scăderii rezervei noastre”, a spus ministrul Energiei, Terje Aaslan în textul adresat Parlamentului. Ministerul va lucra în această săptămână la stabilirea cadrului legislativ, astfel încât mecanismul să poată fi pus în aplicare cât mai repede posibil.

Pe măsură ce criza energetică din Europa se agravează, orice restricție ar fi încă o lovitură pentru națiunile de pe continent, care se bazează pe hidroenergie norvegiană pentru a menține luminile aprinse. Marea Britanie este printre națiunile cele mai dependente de exporturile norvegiene, iar orice limitări ar ridica prețurile și ar putea forța National Grid Plc să-și utilizeze rezerva strategică de generare de cărbune, a spus Aurora Energy Research într-o notă. 

Stop! Până aici! Aloooo, Greto! Alearg' că ăștia înnebuniră cu toții. Vor să bage cărbune în sobe și murim de poluați. 

Pentru cine nu știa încă, Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din piața unică de energie a Europei, iar regulile prevăd că țările nu au voie să limiteze fluxurile către vecini pentru perioade prelungite. Cu toate acestea, se acceptă în cazul în care se declară o situație de urgență.

Când grupul de lobby al utilităților naționale a spus că orice potențiale restricții ale exporturilor norvegiene de energie electrică trebuie să respecte regulile pieței de energie din UE, iaca Norvegia cum se acoperă de legislație. 

Noi... tot ghiocei, tot fidei, tot fără să introducem în CSAT energia ca fiind de siguranță națională. Fraternite, egalite...

Vizualizări: 1,828

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: