Politică

Miruță, amendat de instanță. Motivul!

Deputatul de Gorj Radu Miruță a fost amendat de Tribunalul Bihor, din cauză că a întârziat nejustificat expertiza pentru care a fost desemnat într-un dosar penal. Asta deși există un risc iminent de prescriere a faptei, avertizează instanța.

Este vorba de un dosar de fraudă informatică, trimis în judecată din 2017. 

Radu Dinel Miruță a fost desemnat expert judiciar în cauză și a fost avertizat în mai multe termene de judecată să termine expertiza. Nu de alta, dar poate urlă useriștii lui că se prescrie fapta și dau vina pe judecător.

Miruță a fost amendat de instanță cu trei mii de lei. “Instanţa, în temeiul art. 283 alin. 4 lit. c Cod procedură penală, va aplica expertului Miruță Dinel Radu amenda judiciară în cuantum de 3.000 lei, având în vedere că acesta a fost numit în cauză la data de 11.08.2022, i-a fost comunicată adresa cu obiectivele expertizei la data de 19.08.2022 şi încunoştiinţat telefonic la data de 22.08.2022, în cauză fiind acordate 2 termene de judecată cu menţiunea pentru expert că reprezintă urgenţă expertiza în cauză raportat la iminenţa împlinirii termenului prescripţiei răspunderii penale. Totodată, i se vor pune în vedere dispoziţiile art. 284 alin. 2 Cod procedură penală, respectiv faptul că în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii prin care s-a dispus amendarea acestuia are termen de formulare cerere de anulare ori reducere a amenzii”, se arată în minuta instanței, din 15 decembrie. 

Mai mult, Miruță este avertizat că riscă încă o amendă. “În ceea ce priveşte adresa către expertul desemnat în cauză, pune în discuţie ca aceasta să cuprindă menţiunea ca în termen de 2 luni de la primirea adresei, sub sancţiunea aplicării unei noi amenzi judiciare, să efectueze şi să comunice instanţei lucrarea de expertiză având în vedere data la care a fost încunoştiinţat despre faptul că a fost desemnat expert în cauză, la faptul că în cauză au mai fost efectuate două lucrări şi la faptul că prezenta cauză prezintă caracter urgent având în vedere iminenţa prescripţiei răspunderii penale, precum şi cu menţiunea de a colabora cu experţii parte la efectuarea expertizei”, mai arată sursa citată.

În loc să grăbească expertiza, Miruță a contestat amenda primită. Fără penali... ce mai slogan! Fără penali care scapă din cauză că trag experții de timp cum sună? 

Povestea este chiar mai veche, din 2014, când BTCXchange, o platformă prin care se tranzacționează bitcoin, își anunța clienții nu doar să nu mai tranzacționeze, ci și să-și retragă toate fondurile. „Vă rugam în mod imperativ să vă retrageți banii de pe platforma BTCXchange.ro. În prezent nu avem acces la server! Din motive de siguranță, rugăm toți utilizatorii platformei BTCXchange.ro să își retragă toate fondurile, atât FIAT cât si BTC (Bitcoin), din contul aferent platformei până în data de 19 decembrie 2014 inclusiv si SA NU MAI TRANZACȚIONEZE.”, transmitea la vremea respectivă compania într-un comunicat. 

Cel inculpat în dosar, Aron Lucian Ivan, cunoscut  și ca Nophinity sau Nopex, era acuzat că în calitate de programator principal “a luat controlul asupra serverelor, refuzând să îl predea la depunerea demisiei”.

Să vedem cât de expert este deputatul USR în fraude informatice și cum îl va înfunda pe Nophinity.

Actualizare - Precizările lui Radu Miruță

Deputatul USR, Radu Miruță, a transmis redacției faptul că a cerut să-i fie anulată comanda, pentru că nu are timp să execute expertiza solicitată.

“De indata ce am fost desemnat ca expert tehnic am solicitat accesul electronic la dosar, am primit si accesat documentele de la dosar; - nefiindu-mi suficiente informatiile am luat legatura cu expertii indicati; - am inteles urgenta realizarii expertizei, volumul datelor de expertizat, iar in data de 25.11.2022 am transmis la dosar notificarea ca nu pot realiza aceasta expertiza in timp util. Depun mai jos dovada transmiterii acestei notificari, precum si a faptului ca sistemul electronic al Tribunalului Bihor a confirmat primirea notificarii mele”, a transmis Miruță instanței, la începutul acestei luni.

 

Vizualizări: 3,430

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: