pamFLEȚI

Nu fiți nenorociți, veniți cu soluții reale!

Problemele din mineritul gorjean nu sunt noi, dar soluțiile lipsesc. Pentru că transportul cu mașini în carieră este periculos, de două zile minerii sunt trimiși la utilaje pe jos. Asta e mai puțin periculos?

Vă imaginați ce înseamnă pentru un bărbat trecut de 50 de ani, să meargă zilnic prin noroiul care trece de cizme, patru-cinci kilometri, poate chiar mai mult? Prin frig, prin umezeală, iar de joi încolo prin zăpadă, că se anunță ninsori.

Nu fiți nenorociți, veniți cu soluții reale sau măcar lăsați oamenii să se pensioneze la 52 de ani, că destul ați blocat legile alea.

Inspecția Muncii dispune sistarea transportului de salariați în interiorul tuturor carierelor miniere, pentru că mașinile nu sunt conforme. Ministrul Energiei spune că nicio mașină nu ar putea circula pe drumurile improvizate din carierele miniere. Și a cerut măsuri în 15 zile.

Adică lista de măsuri în 15 zile, că până se implementează, se închide mineritul... 

Și oamenii ce fac în astea 15 zile? Merg pe jos până la utilaje? Iarna? Prin noroaiele astea? Dacă asta este tot ce poate face statul pentru acești salariați înseamnă că plătim degeaba impozite și taxe.

Șeful de la Inspecția Muncii de la nivel național s-a îngrozit mergând cu o mizerie de mașină la Jilț Sud, așa că a sistat activitatea de transport în toate carierele miniere. O fi dormit bine după ce a luat decizia asta? Oare dacă făcea drumul pe jos, ce măsură dispunea? 

Mineritul a fost și este o activitate periculoasă. Da, sunt multe investiții care nu au fost făcute la timp, și pentru că nu au fost bani, și pentru că au impus unii companiei să plătească sute de milioane de euro pe an certificate de carbon, și pentru că se fură, și pentru că așa-zișii oengiști de mediu au blocat carierele. Și pentru multe alte motive. 

Dar, nu este normal să înlocuiești un rău cu alt rău. Adică mașinile groazei cu mersul pe jos. Prestatorii pot fi obligați să închirieze în regim de urgență alte mașini. De nivelat și pietruit drumuri vă puteați apuca miercuri, după accidentul de muncă. Cum adică zice ministrul “aștept un plan de măsuri în 15 zile”. Și miile de mineri ce fac în timpul ăsta, că ei nu pot să aștepte. Merg pe jos, prin noroiul până la genunchi. Și totuși, dormiți liniștiți.

actualizare: Oamenii îmi scriu că durează 40 - 50 de minute să ajungă la utilaj, pe jos. Și că abia își trag sufletul.

Vizualizări: 4,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: