Politică

Ministrul spune când se închid minele de huilă. La lignit, s-a blocat!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat un amplu interviu presei centrale, în care a vorbit despre viitorul pe care îl mai are cărbunele.

Întrebat când se închid exploatările pe cărbune, Popescu a răspuns inițial doar cu privire la cele de huilă, din Valea Jiului. “Am avut discuţii cu sindicatele de la huilă şi am căzut de acord cu toate sindicatele de acolo. Mai avem patru mine de huilă, două în program de închidere şi alte două urmează şi ele să intre în programul de închidere. Ne-am propus ca phase-out pentru huilă anul 2032. Până în 2030 să punem în siguranţă zăcământul, care va fi utilizat la centrala Paroşeni, care are autorizaţie integrată de mediu şi a fost retehnologizată cu tehnologie japoneză. Apoi până în 2032 vorbim de ecologizarea efectivă a zonei”.

Întrebat și de carierele de lignit din Oltenia, ministrul a spus că nu poate da un răspuns: “Haideţi să vedem cum merge acest plan de restructurare. Nu m-aş hazarda încă să vorbesc de un phase-out la lignit. Aş vrea să văd că acest plan de restructurare este aprobat, este pus în operă, se merge cu investiţiile, trecem o parte din centrale pe gaz, facem acel parc regenerabil şi mergem mai departe. Trebuie să luăm în calcul inclusiv preţul certificatelor de CO2, să vedem cum va evolua în perioada anilor următori şi, în funcţie de asta, trebuie să ne calibrăm şi mergem mai departe”.

Ministrul a spus că guvernul are în plan acordarea de venituri de completare pentru cei concediați, fie de la mine de uraniu, de la cele de huilă sau din carierele miniere.

Vizualizări: 2,327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: