Diaspora

Minerii polonezi au luat cu asalt UE. “Vom da foc Europei”

Un grup de aproximativ 2.000 de mineri polonezi a călătorit peste 800 de kilometri până la Luxemburg, pentru a protesta împotriva unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind oprirea producţiei la mina lor de lignit.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să oprească exploatarea minei de cărbune de la Turow. Cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. Minerii se opun și sunt susținuți de autoritățile poloneze.

 

Vineri, la ora 10, a început o demonstrație a sindicaliștilor polonezi în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Sindicatele sunt ferm împotriva deciziei CJUE, care reprezintă o amenințare la adresa securității energetice a Poloniei și va duce la pierderea a mii de locuri de muncă.

„Vă oferim timp să vă gândiți și, dacă nu, vom da foc Europei! O să ne dăm foc în inimile noastre, să reziste ale acelor idioți care închid mii de locuri de muncă și vor să priveze milioane de polonezi de electricitate”, a declarat Piotr Duda, șeful „Solidaritatea”, în timpul protestului.

"Nu vom permite Uniunii Europene să ne închidă minele aşa cum a făcut cu oţelăriile şi şantierele noastre navale",  a mai spus acesta.

După ce Polonia a refuzat să închidă mina de la Turow, susţinând că o astfel de decizie ar pune în pericol securitatea sa energetică, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care mina continuă să funcţioneze. Până acum, Guvernul de la Varşovia nu a plătit amenda, sperând că poate inversa decizia surprinzătoare a CJUE şi să ajungă la un compromis cu partea cehă.

Potrivit calculelor Bloomberg, nota de plata a Poloniei în acest dosar a ajuns vineri la aproximativ 16 milioane de euro.

Vizualizări: 103,946

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: