Actualitate

Marile afaceri de după închiderea CE Oltenia

Când oamenii plâng, șmecherii fabrică batiste. Când mineritul se închide, șmecherii se uită cum să profite din asta.

Redarea în circuitul agricol a miilor de hectare distruse de minerit va fi probabil afacerea următoarelor două decenii. Cu certitudine vor veni mulți bani pentru asta și multe buldoexcavatoare vor avea front de lucru. Doar că aici va fi nevoie de multă muncă necalificată, așa că patronii vor câștiga, dar salariații nu prea.

O altă afacere va fi valorificarea fierului vechi și chiar a unor piese, subansamble, motoare etc. Un singur utilaj minier de mare capacitate are mii de tone de metal și vorbim de zeci de astfel de utilaje, asta ca să nu mai vorbim de grupurile energetice care vor fi demolate. Și la demolări tot de necalificați vorbim în mare parte.

Va mai fi marea păcăleală cu reconversia profesională, care să îi ajute pe gorjeni să își găsească mai ușor de lucru. Mulți bani vor lua firmele de casă ale unor politicieni care controlează zona asta. La fel și pe consultanță.

Să sperăm că va prinde contur și afacerea privind realizarea unor grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice. Chiar dacă tot niște șmecheri au avut acces la banii din fondul de modernizare, măcar să fie făcute investițiile din Gorj, nu din alte județe.

Bani vor mai ajunge în Gorj sub o formă sau alta, dar este puțin probabil ca toate aceste afaceri să pună pâine pe masă la zeci de mii de familii, așa cum a făcut Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 2,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: