Actualitate

Finanțează grupurile pe gaz, nu și conductele

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, spune că nu a înțeles motivele pentru care proiectele de conducte noi ale companiei, în valoare de peste jumătate de miliard de euro, au fost refuzate pentru finanțare din Fondul de Modernizare.

“N-am înțeles de ce Comisia Europeană nu a aprobat la finanțare din Fondul de Modernizare proiectele depuse de Transgaz. Unele din aceste proiecte privesc construirea infrastructurii necesare viitoarelor centralele pe gaze în ciclu combinat cu posibilitate de utilizare a hidrogenului de la Turceni și Ișalnița ale Complexului Energetic Oltenia”, a spus șeful Transgaz, la Romania International Gas Conference (RIGC) 2023.

Licitațiile sunt în curs pentru aceste conducte, dar realitatea este că Transgaz nu are bani. “Ne străduim să găsim să luăm împrumuturi de la diferite bănci și instituții financiare. Asta pentru că proiectele noastre nu au fost aprobate la finanțare. Mă întreb de ce și nu mă întreb numai eu, ci și alți factori de decizie din România”, a mai spus Ion Sterian. 

Este o piedică pe care nimeni nu a înțeles-o. Sterian caută alte soluții: “În cele din urmă, vom găsi banii necesari și vom construi conductele, însă ar fi fost bine să putem lua finanțare din Fondul de Modernizare. Asta pentru că România a pierdut mult când am scos din funcțiune termocentralele pe cărbune”.

Fără investiția Transgaz, CE Oltenia nu ar putea face grupurile pe gaze.

Vizualizări: 1,016

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: