Actualitate

Cutremurele din Gorj au o explicație științifică simplă

Un geolog gorjean, stabilit în Petroșani, unde a fost director al Regiei Huilei, a explicat recent de ce au loc atât de multe cutremure de suprafață în Oltenia.

Valeriu Butulescu este geolog, absolvent al Academiei de Mine şi Metalurgie din Cracovia și fost director al Regiei Huilei din Petroșani. Gorjean la origini, plecat din Preajba și stabilit la Petroșani, a explicat pe un grup online că aceste cutremure de suprafață, cum le numesc specialiștii, au explicații științifice și nicidecum divine, cum încearcă să le explice unii internauți. „Acest fenomen nu este în mâna lui Dumnezeu, ci în procesele care au loc în scoarţa terestră. Plăcile tectonice sunt solide şi plutesc pe magma fluidă din interiorul pământului. Grosimea plăcilor este de cca 100 km. Un fleac, faţă de restul razei pământului, care e de cca. 5.600 km. Înspăimântător, dar partea solidă a planetei (agăţaţi de care trăim şi noi) este minusculă. Grosul ei e fluid (aer, apă, magmă). Cutremurele majore au drept cauză mişcarea plăcilor tectonice. Cele de suprafaţă (ca ale noastre, cu epicentre de 15-20 km), au alte cauze. Datorită presiunii uriaşe exercitate de rocile grele de deasupra, unele pachete de roci (solide) de la adâncimile de cca. 20 km, cedează, se destructurează, producându-se cutremure (moderate) ca ale noastre”, a explicat Valeriu Butulescu, care este și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, specializarea sa de bază fiind cea de geolog: „Nu sunt seismolog, dar la Academia de Mine şi Metalurgie din Cracovia am avut parte de examene grele din geologie, fizica pământului şi mecanica rocilor. Iar pe atunci, cartea era carte. În raport cu magnitudinea acestor fenomene, omul este o biată insectă. Nu le poate prezice şi nici influenţa. Tot ce poate face omul este să construiască imobile cât mai rezistente, pentru a face pierderile de vieţi omeneşti cât mai mici. Dar şi aici sunt nişte limite. Teoretic, la un cutremur de gradul 10, nimic din ce e ridicat de mâna omenească nu rămâne în picioare”.  

Ar mai trebui spus că nu există cutremure de gradul 10, decât în teorie, dar și că un grad cu care cresc seismele înseamnă o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. 

Aceste explicații, dar in termeni științifici, se găsesc pe site-ul celor de la INCDFP, la secțiunea Despre cutremure: „Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile "se rup" și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din Romania, de origine tectonică, se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ intre 60 si 200 km adâncime).  

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismice. Se determină, in mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice. O altă practica este calculul magnitudinii din moment seismic, mărime proporțională cu produsul dintre aria suprafeței de rupere și deplasarea medie pe falie. Scara de magnitudine este exponențială: o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0, în timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberată este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0”.

Pe hărțile cu seisme de suprafață regiunea Olteniei nu apare ca zonă seismogenă importantă pe site-ul oficial INCDFP, acestea fiind actualizate în anii 1999, 2000 și 2005.

Vizualizări: 29,554

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: