Anchetă

Elev de la un liceu din Gorj, condamnat pentru ultraj

Un tânăr, elev al Liceului ”Mihai Viteazu” din Bumbești Jiu, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 2 luni de închisoare, cu suspendare,  după ce, beat fiind, s-a înarmat cu un cuțit cu lama de 16 cm și a amenințat cu moartea patru oameni ai legii. Acesta a fost judecat pentru ultraj.

Fapta sa a avut loc în 29 aprilie 2021, în jurul orei 03.00, la un bloc din Bumbești Jiu. Oamenii legii au fost sesizați, prin apel la 112, de bunica tânărului, care le-a spus acestora că nepotul său provoacă scandal, fiind sub influența băuturilor alcoolice și posibil a unor substanțe psihoactive.

Când organele de poliție au ajuns la fața locului, l-au observat pe tânăr îmbrăcat sumar, care se manifesta zgomotos, iar la vederea lor a intrat în casa scării blocului. Organele de ordine publică au intrat în bloc, urcând treptele spre etajul 3, iar în dreptul ușii de la intrarea în apartamentul unde locuiește, tânărul a apărut cu un cuțit în mână, strigând ”vă omor”, fapt pentru care oamenii legii au luat decizia de a se retrage, astfel că au coborât scările, somând-ul totodată prin utilizarea expresiei ”Poliția, aruncă cuțitul”, însă acesta nu s-a conformat și a continuat să coboare scările în timp ce profera amenințări. 

Polițiștii l-au așteptat în fața blocului pentru a putea să procedeze la imobilizarea sa, ținându-l sub supraveghere vizuală, iar când a ajuns la ușa de intrare, acestuia i-a căzut cuțitul din mână, fiind luat de o persoană care se afla în preajma sa. Tânărul s-a apropiat de mașina de poliție, însă agenții au folosit spray-ul lacrimogen din dotare asupra lui, reușind astfel imobilizarea sa.

”Din procesul-verbal de redare a imaginilor surprinse de martorul (…) rezultă că o persoană de sex masculin strigă ”vă mierlesc, vin peste voi, stați să vedeți”, persoana fiind dezbrăcată de la brâu în sus, îndreptându-se spre aleea din fața blocului. Mai reiese din același mijloc de probă că doi polițiști aleargă pe alee către mașina de poliție, iar în urma acestora două cadre medicale, context în care se aud strigătele aceluiași bărbat care spune ”hai mă”. La scurt timp se observă cum polițiștii se retrag către mașina de poliție, în urma lor venind același bărbat îmbrăcat doar cu un obiect de lenjerie intimă, care se apropie de aceștia, adresându-le cuvinte obscene. Unul dintre polițiști folosește spray lacrimogen, astfel că persoana agresivă este imobilizată”, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu.

Tânărul a fost judecat pentru ameninţarea a patru persoanele aflate în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, fiind vorba de doi polițiști, un jandarm și un polițist local. 

Fiind audiat în calitate de suspect și inculpat, tânărul a spus că în ziua dinaintea incidentului a consumat de bunăvoie băuturi alcoolice, declarând că nu-şi aminteşte ce s-a întâmplat întrucât se afla în stare avansată de ebrietate, știind doar că a doua zi s-a trezit la spital. În fața instanţei de judecată, a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, astfel cum au fost descrise în rechizitoriu. 

Magistrații au dispus suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru un termen de supravegehre de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere va fi obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, dar și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriei Bumbești Jiu sau a Şcolii Gimnaziale nr. 1 din localitate, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Hotărârea pronunțată în data de 10 august de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.  

Vizualizări: 4,904

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: