Anchetă

Contabilul șef de la două școli din Gorj, condamnat pentru delapidare 

Un bărbat în vârstă de 67 de ani din comuna gorjeană Samarinești a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani și nouă luni de închisoare, cu suspendare, pentru delapidare, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals. Acesta, în calitate de contabil șef la școlile din Văgiulești și Samarinești, și-a însușit fără drept circa 188 mii lei. 

Începând din octombrie 2011, a îndeplinit funcția de contabil șef - administrator financiar, fiind încadrat pe durată nedeterminată cu o jumătate de normă în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Văgiulești și o jumătate de normă în cadrul Școlii Gimnaziale Samarinești. Avea, printre altele, atribuții referitoare la calcularea drepturilor salariale, inclusiv contribuțiile sociale aferente acestora, decontarea deplasărilor curente și a transportului, respectiv virarea sumelor de bani din contul instituțiilor în conturile personale ale salariaților, precum și întocmirea documentelor, înregistrarea și prelucrarea informatică a datelor în programele de contabilitate. Acesta a fost judecat pentru fapte care au avut loc între anii 2015-2019. 

Conform concluziilor experților, a efectuat transferul unor sume de bani din conturile bancare ale celor două instituții în contul său personal, mai mari decât i se cuveneau, fiind vorba de plăți aferente salariilor, pentru navetă sau pentru alte drepturi de care nu beneficia. 

Spre exemplu, a primit bani de la Școala Gimnazială Samarinești pentru navetă, deși locuiește la doi pași de unitatea de învățământ. ”La nivelul Școlii Gimnaziale Samarinești, inculpatul (…) nu avea drept de navetă, întrucât, așa cum a menționat directorul unității de învățământ, acesta locuia foarte aproape de școală, motiv pentru care nu era trecut pe tabelele de navetă. Totuși, din contul școlii deținut la (…) rezultă că a fost transferată în contul personal al inculpatului, suma de 22.730 lei, cu titlu de navetă”, se arată în hotărârea Judecătoriei Motru. 

În concluziile raportului de expertiză contabilă din octombrie 2019 s-a reținut că prin transferurile efectuate în mod nelegal de către acesta a fost însușită în mod necuvenit suma totală de 187.876 lei, fiind astfel prejudiciat bugetul școlilor și implicit al primăriei Văgiulești, cu suma de 88.552 lei, respectiv al primăriei Samarinești, cu suma de 99.324 lei.

 

”Instanța reține că prejudiciul material produs în patrimoniul părților civile, 88.537 lei -Şcoala Gimnazială Văgiuleşti și 71. 236 lei - Şcoala Gimnazială Samarineşti, a fost în parte acoperit de inculpat, în cursul urmării penale și în cursul cercetării judecătorești. Astfel, prejudiciul încă nerecuperat de Școala Gimnazială Samarineşti este de 15.000 lei, iar prejudiciul încă nerecuperat de Școala Gimnazială Văgiulești este de 18.434 lei”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Motru. 

Bărbatul este în prezent pensionar. La pronunțarea pedepsei, magistrații au ținut cont de faptul că nu are antecedente penale, că a recunoscut şi regretat comiterea faptelor, dar și că a acoperit în mare parte prejudiciul.

Magistrații din Motru au dispus suspendarea executării pedepsei cu închisoarea sub supraveghere pentru o perioadă de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriei Samarinești timp de 60 de zile lucrătoare.

Mai mult, Şcoala Gimnazială Văgiuleşti s-a constituit parte civilă, iar magistrații au dispus ca acesta să plătească suma de 18.434 lei cu titlu de daune materiale. În cazul Școlii Gimnaziale Samarinești, fostul contabil șef va trebui să plătească suma de 15.000 lei cu titlu de daune materiale.

Hotărârea pronunțată în 3 august de Judecătoria Motru nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

 

Vizualizări: 6,875

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: