Anchetă

Copil obligat să își asume un furt de lemne

Judecătoria Târgu Jiu a dispus achitarea unui tânăr gorjean care, atunci când era minor, a fost obligat de tatăl lui și de pădurar să își asume un furt de lemne. Băiatul era la acea vreme elev la Liceul Tehnologic Bâlteni și s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, în formă continuată. Era atunci anul 2019, iar achitarea a venit, iată, patru ani mai târziu.

Potrivit rechizitoriului, “în noaptea de 16/17.05.2019, inculpatul minor ## s-a deplasat în pădurea situată în UP VI Groşerea UA 153B, unde, cu ajutorul unei drujbe, a tăiat 3 (trei) arbori de esenţă fag, care nu prezentau marcă silvică, cu diametrele la cioată de 31x35 cm, 34x35 cm şi 38x48 cm, ce au avut un volum de 2,967 m3 , creând un prejudiciu de 1.625,302 lei.

În noaptea de 17/18.05.2019, în pădurea situată în UP VI Groşerea UA 162B, inculpatul minor ##, cu ajutorul unei drujbe, a tăiat de pe picior un arbore de esenţă gorun, care nu prezenta marcă silvică, ce avea diametrul la cioată de 58x60 cm şi un volum de 2,981 m3, creând un prejudiciu de 3493,852 lei.

În noaptea de 16-17.05.2019, inculpatul minor ## a transportat materialul lemnos rezultat din tăierea fără drept a mai multor arbori, cu ajutorul autoutilitarei marca IVECO”.

Ei bine, cercetarea judecătorească a arătat altceva, și anume că băiatul a fost pus să își asume furtul de tatăl său, la presiunea pădurarului.

Primele neclarități au apărut din modul de completare a proceselor verbale, care nu băteau cu realitatea din teren. “Analizând menţiunile din cele două procese-verbale de constatare din data de 18.05.2019, respectiv din data de 12.06.2019, instanţa reţine că în mod inexplicabil, la data de 12.06.2019, în UP VI Groşerea, UA 162, a fost găsit un arbore specia stejar doborât la sol și o cioată nemarcată specia stejar cu diametrul de 57x60 cm, care a fost dat în custodia pădurarului ##, arbore care cu o lună înainte, în data de 18.05.2019, a fost dat în custodia aceluiaşi pădurar şi transportat cu autoutilitara cu numărul de înmatriculare GJ -05-CRB, la sediul Ocolului Silvic Turceni, fiind descărcat în incinta ocolului, aspect care lipseşte cele două procese-verbale încheiate în urma constatării la faţa locului de orice credibilitate şi valoare probatorie”, se arată în documentul de la instanță.

La prima audiere făcută la fața locului, băiatul nici nu a fost însoțit de un adult, abia la a doua l-a avut alături pe bunic. “Pe de altă parte, în fața instanţei, inculpatul minor ## nu a recunoscut savârşirea faptelor de tăiere fără drept și de sustragere a celor trei arbori de esenţă fag şi de tăiere fără drept a arborelui de esenţă stejar, susținând că este nevinovat. A arătat că a dat declaraţie, în faza de urmărire penală, aşa cum i-a spus pădurarul întrucât a fost convins de tatăl său care are o firma de exploatare lemne să scrie cum spune pădurarul pentru a nu-i crea probleme cu firma. Tot pădurarul l-a învăţat să spună că a transportat lemnele într-un loc nespecificat, iar polițistul ## i-a spus că nu va avea probleme dacă va lua asupra sa faptele pentru că este minor și va scăpa cu un avertisment sau cu o amendă”, mai arată sursa citată.

Există și un martor care a auzit când băiatul i-a zis pădurarului şi tatălui sau că nu el a tăiat lemnele. În maşină, a auzit când acesta se certa cu tatăl sau care îi cerea sa recunoască ca a fost in pădure si a luat lemnele.

Interesant că tânărul a fost achitat, dar consecința firească ar fi să fie trași la răspundere cei care l-au pus să-și asume vina.

Vizualizări: 1,348

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: