Anchetă

Oamenii lui Iordache scapă de acuzații, în plină grevă judecătorească

Magistrații protestează în această perioadă în care politicienii vor să îi lase fără pensiile speciale, dar printre picături mai rezolvă câte un proces.

De exemplu, ieri, magistrații au decis încetarea procesului penal împotriva unui lot de oameni de afaceri apropiați senatorului Ion Iordache.

“În baza 396 alin. (6) C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. h) C.pr.pen. şi art. 10 alin. (1)1 din Legea nr. 241/2005, încetează procesul penal împotriva inculpatului ȘANDRU ȘTEFAN DORU, pentru pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (11 acte materiale)”, este o parte din decizia instanței.

În traducere liberă, încetarea procesului vine ca urmare a plății prejudiciului. Articolele de lege invocate de instanță se referă la posibilitatea încetării unui proces penal atunci când “exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege”. Iar cauza invocată este  următoarea: “În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar”.

În cauză au fost judecați patru oameni de afaceri, administratori și asociați în societăți care fac parte din grupul de firme Ydail, controlat de senatorul liberal. Este vorba despre directorul Ydail Construct SRL, Doru Ștefan Șandru, doi dintre asociații firmei, Mircea Vărzaru și Dumitru Ștefan Cauc, și unul dintre inginerii societății, Cosmin Ungureanu Cîndea.

Procesul penal a încetat în cazul tuturor, Tribunalul Gorj constatând că a fost recuperat prejudiciul. Decizia pronunțată în 27 iunie este cu apel.

Vizualizări: 3,768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: