Anchetă

Cer 300.000 de lei de la termo Rovinari. Motivul!

O familie care locuiește în apropiere de termocentrala Rovinari cere în instanță 300.000 de lei, motivând că este nevoită să suporte zgomote.

Suma ar fi “prejudiciul moral suferit atât datorita disconfortului si a degradării mediului de viată, prin suportarea zilnic a unui nivel crescut de poluare fonică, ce depășește normele legale cat si a degradării stării de sănătate”.

Complexul Energetic Oltenia a depus la dosar întâmpinare, arătând că Sucursala Electrocentrale Rovinari își desfășoară activitatea în baza autorizației integrate de mediu nr.7/25.09.2018 emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj.

Compania energetică a arătat că locuința reclamanților nu se situează în zona adiacentă a amplasamentului Sucursalei Electrocentrale Rovinari, aceasta aflând-se poziționată după rândul de case situat in zona locuită adiacentă (lângă gardul unității / limita vestică a incintei sucursalei) și peste drumul comunal Rogojel, care desparte imobilele/gospodăriile din zona locuită adiacentă de celălalt rând de case.

Sucursala Electrocentrale Rovinari a respectat nivelul de zgomot stabilit la limita incintei prin actul de reglementare al funcționarii. 

Expertiza depusă la dosar a fost în favoarea oamenilor. “Experții au concluzionat ca nivelul de zgomot înregistrează depășiri peste limitele admisibile față de locuința reclamanților, aceștia fiind supuși continuu la un nivel de zgomot ce le poate afecta sănătatea. Că, barierele fonice amplasate de pârâtă la limita de proprietate a acesteia reduc nivelul de zgomot sub valoarea legala maximă admisa doar pe o suprafață situată la o distanță maxim egală cu înălțimea acestora, iar persoanele care locuiesc la distanțe mai mari de 5 m de barieră nu sunt protejate de zgomotul emis de utilajele tehnologice ale pârâtei. S-au identificat si valorile emisiilor pentru pulberi sedimentabile, iar experții au concluzionat în sensul că acestea afectează in mod grav si iremediabil sănătatea oamenilor.”, se arată în documentul de la instanță.

Dosarul este în curs de judecată la Tribunalul Gorj.

 

Vizualizări: 3,185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: